Poetin houdt zich in jaartoespraak op de vlakte over spanningen in Oekraïne
President Vladimir Poetin van Rusland heeft in zijn jaarlijkse toespraak tot het voltallige parlement geen enkele toenadering gezocht tot het Westen, nu de spanning rond Oekraïne oploopt. Maar vuurwerk werd het ook niet. Hij noemde het zuidelijke buurland niet eens.
Vorig jaar was Poetins ‘State of the Union’ nog ronduit spectaculair. Toen kondigde het staatshoofd verregaande grondwetswijzigingen aan die er uiteindelijk toe leidden dat Poetin tot 2036 kan aanblijven, mocht hij daarvoor kiezen.
Ook stuurde hij destijds een uur na zijn rede het kabinet naar huis en onthief hij premier Dmitri Medvedev uit zijn functie. Mede vanwege de gespannen situatie in Oekraïne en het diplomatenschandaal met Tsjechië afgelopen week (er werden over een weer tientallen ambassademedewerkers uitgezet), hadden Russische en Westerse media vuurwerk verwacht.
Dat kwam er niet. Poetin had het er vooral over hoe goed Rusland de coronapandemie heeft bestreden en bedankte de Russische medici, farmaceutische industrie en vrijwilligers. Daarnaast beloofde hij extra geld aan arme gezinnen, zwangere vrouwen en gezinnen met kinderen.
Slechts een minuut of vijf maakte hij vuil aan de internationale politiek. Maar geen woord over Oekraïne. Wel verwees hij naar de arrestatie van twee mannen afgelopen weekeinde in Moskou, die de (door het Westen niet erkende) Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zouden hebben willen vermoorden.
Poetin noemde dat een ‘grenzeloze actie’ en verweet het ‘collectieve Westen’ dat het de plannen niet had veroordeeld. ,,Niemand lijkt het op te merken, iedereen doet alsof er helemaal niets aan de hand is’’, sneerde de president.
Lees door onder de foto.
Spanningen
In meer algemene termen sprak Poetin wel over de geopolitieke spanningen tussen het Westen en Rusland, zij het kort. ,,Rusland heeft zijn eigen belangen, die we natuurlijk zullen verdedigen binnen het kader van het internationaal recht, zoals in feite ook andere staten doen’’, zei Poetin.
Volgens hem zullen landen die Rusland provoceren ‘spijt hebben van wat ze hebben gedaan’. Een beleefd applaus van zijn gehoor viel Poetin ten deel.
Hij vervolgde door te zeggen dat Rusland ‘onafhankelijk de rode lijn zal bepalen in de relaties tussen andere landen en Rusland’. ,,Als iemand onze goede bedoelingen als onverschilligheid of zwakte beschouwt (...) moet hij weten dat de Russische reactie asymmetrisch zal zijn. Snel en sterk.’’
Lees door onder de foto.
Aleskej Navalny
Naast de spanningen over Oekraïne - aan de grens waarvan Rusland volgens berichten meer dan 100.000 troepen heeft opgebouwd - Belarus en Tsjechië, leeft het Westen ook in onmin met Poetin, vanwege Aleskej Navalny. De EU en VS eisen dat hij een behandeling krijgt van onafhankelijke artsen.
De oppositieleider is sinds 31 maart in hongerstaking en maakt het volgens zijn artsen slecht. Afgelopen weekeinde beweerden ze nog dat Navalny op de rand van de dood stond, door acuut dreigend nier- en hartfalen. Navalny, die volgens zijn advocaten geen onafhankelijke artsen te zien krijgt, is afgelopen zondag overgebracht van een strafkolonie in Pokrov naar een gevangenisziekenboeg in het oostelijker gelegen Vladimir.
Woensdag meldde het onafhankelijke Russische internetkanaal TV Dozdj dat Navalny inmiddels mogelijk is bezocht door vier artsen uit de regio Vladimir. Die informatie kwam van Tatjana Moskaljkova, de door de staat gevolmachtigde voor mensenrechten in Rusland.
De artsen en advocaten van Navalny hebben het bericht niet bevestigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Navalny vanuit ziekenboeg gevangenis: ‘Ik lijk zo op een skelet, dat ik kinderen bang maak’
Aleksej Navalny is overgebracht van de ziekenboeg van strafkolonie IK-2 in Pokrov naar het hospitaal van de gevangenis in Vladimir. Maar ook daar werden dinsdag zijn advocaten en artsen niet tot de oppositieleider toegelaten. -
ABC-eilanden bereiden zich voor op tropische storm: zware regenval, hevige wind en ruige zee
Op Aruba, Bonaire en Curaçao bereidt de bevolking zich voor op de komst van een tropische storm. Zo’n 1000 kilometer ten oost-zuidoosten van de eilanden bevindt zich nu nog een storing, maar volgens de meteorologische dienst van de eilanden is de kans 90 procent dat deze storing zich ontwikkelt tot een tropische storm. De storm zal woensdagavond en donderdagochtend (lokale tijd) ten zuiden van de eilanden langs trekken. -
Krim, Navalny en Tsjechië: Grote zorgen bij Europese lidstaten om conflicten Rusland
Europa ziet voorlopig af van nieuwe sancties tegen Rusland. Onder meer Polen is daarvan wel ferm voorstander, maar buurland Duitsland niet. -
Ouders klagen ziekenhuis in VS aan voor het ‘met vuil linnengoed weggooien’ van lichaampje overleden baby
De ouders van een te vroeg geboren en daarna overleden baby in Boston, in de Amerikaanse staat Massachusetts, hebben een ziekenhuis aangeklaagd nadat personeel het lichaam van het kindje naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk bij het afval had gedumpt. Ouders Alana Ross en Daniel McCarthy wilden hun Everleigh begraven, maar het ziekenhuis liet hen enkele dagen voor de begrafenis weten dat het lichaampje nergens te vinden was.
-
Ghislaine Maxwell (60) veroordeeld tot 20 jaar cel in misbruikproces rond Jeffrey Epstein
Ghislaine Maxwell (60) is in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 750.000 dollar (zo'n 712.000 euro) wegens medeplichtigheid aan sekshandel met minderjarige meisjes voor wijlen Jeffrey Epstein, haar steenrijke ex-vriend. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.