Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin. © BELGA

Poetin ontkent ruzie met Merkel

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat hij in de clinch ligt met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Rusland laat zich in zijn buitenlandbeleid 'leiden door belangen, niet door persoonlijke sympathieën of antipathieën', liet Poetin vrijdag weten. Hij zei tegen staatspersbureau ITAR-TASS 'niets te hebben gemerkt' van verwijdering tussen hem en Merkel.

Merkel spreekt de laatste tijd harde woorden over de Russische bemoeienis met Oekraïne. De Duitse bondskanselier liet afgelopen week doorschemeren dat ze meer rebellenleiders met sancties wil treffen. Nieuwe economische sancties tegen Rusland bepleitte ze echter niet. De wapenstilstand die de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten overeen waren gekomen is de afgelopen weken aan flarden geschoten. Kiev en de NAVO maken melding van troepen- en wapenkonvooien in Oost-Oekraïne, die zouden duiden op een op mogelijk offensief van de rebellen.  

Poetin en Merkel leken eerder in hun carrière redelijk met elkaar overweg te kunnen. De Russische president, die als geheim agent in Duitsland werkte, en de Duitse bondskanselier, die opgroeide in de DDR, spreken elkaars taal. De rest van Europa hoopte dat Merkel een brug zou kunnen slaan naar Moskou, maar die hoop lijkt meer en meer ijdel.