Volledig scherm
Erdogan ontmoet Poetin in 2014 in Ankara © epa

Poetin schudt Erdogan de hand na maanden onenigheid

De relatie tussen Rusland en Turkije bereikte een dieptepunt in november 2015, toen de Turkse luchtmacht een Russische straaljager neerhaalde. Maar in negen maanden kan er veel veranderen. Morgen schudden de Turkse president Erdogan en zijn ambtsgenoot Poetin elkaar de hand in de Russische stad St. Petersburg. Die handdruk kan weleens het begin zijn van een periode van sterke banden tussen Rusland en Turkije.

Quote

Een dolksteek in de rug, uitgedeeld door handlangers van terroristen

President Poetin
Volledig scherm
Poetin en Erdogan bij een gesprek in 2014 © epa

,,Deze ontmoeting is het begin van een nieuwe fase", zei president Erdogan tegen de Franse krant Le Monde. Ook in andere interviews toonde hij zich optimistisch over de ontmoeting. De rechterhand van Poetin zei dat hij hoopte dat dit de gesprekken helpen bij het verbeteren van de banden tussen Rusland en Turkije. Zowel Russische als Turkse staatsmedia hebben hoge verwachtingen van de ontmoeting. Het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency spreekt van ,,een routemap voor de herstelde relatie tussen Ankara en Moskou".

Die banden liepen eind vorig jaar een flinke deuk op. Poetin eiste excuses van Erdogan, omdat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald die boven Turkije zou hebben gevlogen. Een noodzakelijke maatregel, aldus Erdogan. Het Turkse leger had Rusland immers meerdere malen gewaarschuwd het Turkse luchtruim niet te schenden.

'Dolksteek'
Daar was de Russische president het niet mee eens. Hij ontkende dat de straaljager boven Turkije had gevlogen en sprak van een ,,een dolksteek in de rug, uitgedeeld door handlangers van terroristen." Rusland stelde economische sancties in tegen Turkije en schorste alle vluchten van passagiersvliegtuigen naar Turkse steden. Een dreun voor de toeristische sector in Turkije, die grotendeels draait op Russische toeristen.

Volledig scherm
Poetin en Erdogan op een persconferentie in 2014 © epa

Erdogan probeerde Poetin meerdere malen te bereiken, maar die wilde hem niet spreken. De Turkse president had namelijk geweigerd excuses aan te bieden. In juni probeerde Erdogan het nog een keer, ditmaal met een brief aan het Kremlin. Daarin betuigde de Turkse leider spijt aan de families van de omgekomen straaljager-piloten. Poetin aanvaardde deze excuses en al snel planden de twee presidenten de ontmoeting in St.Petersburg. In de Russische stad zullen de staatshoofden onder meer praten over economische zaken en de oorlog in Syrië.

Gezamenlijke afkeer
Maar waarschijnlijk komt ook de gezamenlijke afkeer van het Westen ter sprake. In het interview met Le Monde hekelde Erdogan nog maar eens de houding van zijn Westerse collega's na de mislukte coup. ,,Ik had wat meer solidariteit verwacht", zei hij. ,,Nu hebben ze zich ervan afgemaakt met een paar clichés."

Quote

Mr. Poetin is de enige die mij condoleerde en me niet bekritiseerde omdat er zoveel mensen zijn ontslagen

President Erdogan

Poetin was een van de eerste staatshoofden die Erdogan belden na de verijdelde staatsgreep. Hij sprak meteen zijn steun uit voor de zittende Turkse regering. Dat heeft Ankara en Moskou dicht bij elkaar gebracht. En dat terwijl de wig tussen de EU en Turkije alleen maar groter is geworden. Ook vandaag dreigde Erdogan weer met het opzeggen van de migratiedeal.

,,De EU gedraagt zich niet oprecht tegenover Turkije", zei Erdogan daarover in Le Monde. ,,De rest van de wereld moet begrijpen dat wij tegen terroristen strijden. Mr. Poetin is de enige die mij condoleerde en me niet bekritiseerde omdat er zoveel mensen zijn ontslagen."