Poetin vuur aan de schenen gelegd over MH17

VideoDe Russische president Vladimir Poetin heeft zich in een interview met de Oostenrijkse televisie verweerd tegen de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek naar de ramp met de MH17. Zo bleef hij het onderzoek partijdig noemen. ,,Australië en Nederland mogen geloven dat Rusland erachter zit, maar wij zien daarin geen bewijs.''  

Rusland heeft altijd ontkend achter het neerhalen van vlucht MH17 te zitten, ondanks de uitkomsten van de gezamenlijke onderzoeksgroep JIT die juist wel in de richting van Rusland wijzen. Bij de aanslag kwamen alle 298 passagiers en bemanningsleden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Ook een poging gisteren van de Oostenrijkse interviewer Armin Wolf om de Russische president op televisie een bekentenis uit te lokken, mislukte. Poetin werd geïnterviewd vanwege zijn bezoek aan Wenen. Hij leek weliswaar verre op zijn gemak toen de journalist van ORF hem op de man af vroeg of het na vier jaar geen tijd werd om eindelijk toe te geven en excuses aan te bieden aan de familieleden van de slachtoffers, maar bleef toch volhouden dat het onderzoek niet zorgvuldig was gedaan.

,,Waarom kunt u het niet gewoon toegeven?'', vroeg Wolf nogmaals. ,,Misschien kunt u het geduld opbrengen om naar mij te luisteren'', antwoordde Poetin. ,,Als ze goed onderzoek hadden willen doen, hadden ze ook Russische experts toe moeten laten'', aldus de president. ,,Ze hebben niet naar onze kant geluisterd. Australië en Nederland mogen geloven dat Rusland erachter zit, maar wij zien daarin geen bewijs'', aldus de president.

Harde sancties

De Amerikaans ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra riep Nederland gisteren op om zich harder op te stellen tegen Rusland, als het gerechtigheid wil voor de slachtoffers van de ramp. Dat zei hij in een interview met BNR.

Volgens Hoekstra moet Nederland de nationale veiligheid verbinden met zijn economische politiek en moet het de steun voor de aanleg van Nordstream 2 intrekken. Deze gaspijpleiding moet Russisch gas naar West-Europa brengen. Er kan geen sprake zijn van 'business as usual', zo zie Hoekstra.

,,Dit vraagt werkelijk om harde economische sancties en om Rusland aansprakelijk te stellen", aldus Hoekstra. ,,Er moeten consequenties zijn."

Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin tijdens het interview met Armin Wolf op de Oostenrijkse televisie. © Videostill
Volledig scherm
Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland © ANP