Het Kremlin moet zich gaan bemoeien met Russische rapmuziek, vindt de Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
Het Kremlin moet zich gaan bemoeien met Russische rapmuziek, vindt de Russische president Vladimir Poetin. © EPA

Poetin wil rapmuziek aan banden leggen

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag in Sint-Petersburg zijn adviesraad voor kunst en cultuur de opdracht gegeven een mechanisme te ontwikkelen om rapmuziek aan banden te leggen.  ,,Als het onmogelijk is iets te stoppen, dan moet je er de leiding over nemen’’, vindt de president. 

Poetin maakt zich zorgen over de toenemende invloed en populariteit van rapmuziek onder Russische jongeren. Verbieden wil hij de muziek niet. Niet uit liefde voor het genre. Maar omdat dat de muziek alleen maar populairder zou maken. 

Volgens de president is rap gebaseerd op drie pijlers: ,,Seks, drugs en protest’’. Vooral het thema drugs baart hem grote zorgen. Die ‘drugspropaganda’ is erger dan het vloeken. ,,Het vormt de weg naar de ontaarding van de natie’’, aldus Poetin. 

De voorbije weken werden in Rusland enkele concerten van bekende rappers afgelast. Op 21 november zou de 25-jarige Husky optreden in Krasnodar, een stad in het zuiden. Zijn muziek staat bekend om zijn maatschappijkritische teksten over armoede, corruptie en politiegeweld. De politie liet zijn concert uiteindelijk niet doorgaan omwille van ‘extremisme’. 

Na die beslissing klom hij op het dak van zijn auto en begon daar te rappen tot de politie hem weghaalde. ,,Ik zal mijn muziek zingen, de eerlijkste muziek’’, aldus de rapper. De beelden werden door een toeschouwer op Instagram geplaatst. 

Husky werd gearresteerd wegens ‘hooliganisme’ en pas na twaalf dagen vrijgelaten. 

Ook de rapper Gone.Fludd moest twee concerten afzeggen vanwege ‘druk van ongeveer elke mogelijke politiemacht die je je maar kunt voorstellen’. De hip-hopper Allj kon ook niet optreden. Hij was door verschillende mensen met geweld bedreigd. 

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.