Volledig scherm
PREMIUM
© anp

Poetin wil zijn wodka terug

Een miljardengevecht tussen president Vladimir Poetin en een Russische wodkatycoon wordt volgende week beslecht door een Nederlandse rechter. Het is het voorlopige sluitstuk van een thriller vol machtsspelletjes.

Quote

Zijn onderne­ming had dan ook geen recht op de Russische wodka

Advocaat Fresco

Hij is een van de rijkste mannen van Rusland, eigenaar van paleizen in Zuid-Frankrijk en Engeland. Maar het kapitaal waarmee Joeri Shefler (49) dat allemaal kon kopen, staat onder druk. Vladimir Poetin wil 'zijn' wodka terug. Dit is het verhaal - en wie het leest, moet wel denken aan James Bond, nota bene groot liefhebber van het wodkamerk waar het allemaal om draait.

Shefler begint zijn imperium in het Rusland van de jaren 90, het tijdperk van Boris Jeltsin. Het land wordt verscheurd door chaos en corruptie. De staatsbedrijven hebben het zwaar. Eén daarvan is Sojuzplodoimport, het bedrijf achter de wereldberoemde wodka Stolichnaya. De onderneming is in private handen gekomen en verkeert in deplorabele staat. Shefler, een brutale ondernemer van 29 jaar, komt in 1996 in de raad van commissarissen en koopt het merendeel van de aandelen op. Hij gelooft in de internationale kracht van het merk - en krijgt gelijk. Want al snel na de overname weet de jonge Rus zijn wodkamerken af te stoffen en tot een mondiaal succes te maken. Het bedrijf, omgedoopt tot Spirits International, verkoopt amper tien jaar na de overname 30 miljoen flessen per jaar, in 150 verschillende landen. Forbes neemt hem op in de ranglijst van 1.000 rijkste mensen op aarde, met een vermogen van 2 miljard. Shefler is de wodkakoning van de wereld.

Brief
Op 13 maart 2000 schrijft Vladimir Poetin een brief. Het is een decreet van twee zinnen, gericht aan vijf ministers en topambtenaren. ,,Ik verzoek u dringend om het recht van de staat over de eigendomsrechten op wodkaproductie te herstellen, en juridische stappen te ondernemen tegen de mensen die die rechten hebben geschonden.''

Poetin, pas een paar maanden president van Rusland, wil de aanval openen op de snelle jongens die in de chaos van de jaren 90 de staatsbedrijven hebben overgenomen. Of het nu gaat om olie, gas of wodka: hij wil de productie terug in handen van de staat. En dus opent hij ook de aanval op Shefler.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.