Poging terreuraanslag NYC: verdachte is door IS geïnspireerde Bengalees

videoDe verdachte van de mislukte terreuraanslag bij het Port Authority busstation in New York is een 27-jarige Bengalees. Hij woont in Brooklyn en was geïnspireerd door IS, zo melden Amerikaanse politiebronnen. Bij de ontploffing raakten vier mensen gewond onder wie de aanslagpleger. 

De New York Post plaatste op Twitter een foto van verdachte. Die is zichtbaar gewond. Hij droeg in zijn rechter jaszak een 12 centimeter grote, zelfgemaakte pijpbom die met draden was bevestigd aan een batterijpakket op zijn lichaam, meldt de krant op basis van politiebronnen. 

Elektriciteitsbedrijf

De verdachte zelfmoordterrorist is geïdentificeerd als de 27-jarige Akayed Ullah. Volgens de politie bracht hij de bom vroegtijdig en slechts gedeeltelijk tot ontploffing tijdens de drukke ochtendspits in de ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation vlakbij Times Square. De verdachte verklaarde de bom te hebben gemaakt bij het elektriciteitsbedrijf waar hij werkte, was geïnspireerd door IS maar had 'blijkbaar' geen directe banden met de islamitische terreurbeweging.  

Voormalig politiecommissaris Bill Bratton verklaarde tegenover MSNBC’s ochtendshow “Morning Joe” dat de verdachte oorspronkelijk uit Bangladesh komt en al 7 jaar in de Verenigde Staten woonde. De Bengalees raakte zwaargewond aan buik en handen en is overgebracht naar een ziekenhuis. Drie mensen in zijn buurt raakten lichtgewond. Hun verwondingen variëren van piepende oren tot hoofdpijn.

Burgemeester Bill de Blasio van New York en de Amerikaanse president Trump zijn op de hoogte gesteld van het incident. Eerstgenoemde spreekt van een 'poging tot een terroristische aanslag'. 

Onder het busstation - het grootste van de Verenigde Staten - ligt een knooppunt van metrolijnen en het metrostation Port Authority. Dat is net als het busstation ontruimd. De politie onderzoekt of er nog verdachte activiteiten of personen te bespeuren zijn die met de mislukte aanslag te maken hebben.

Hulpdiensten bij het Port Authority busstation in New York.
Volledig scherm
Hulpdiensten bij het Port Authority busstation in New York. © ANP
  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.