Volledig scherm
Het bericht werd verstuurd naar iedereen die zich op Hawaii bevond. © ANP/ Tulsi Gabbard via Twitter

Politicus na vals raketalarm Hawaii: 'Dit heeft levens in gevaar gebracht'

Hawaii is zich gisteren rot geschrokken van een vals raketalarm. Inwoners dachten dat hun laatste uur geslagen had, haastten zich naar huis en schuilden in badkuipen en riolen. 'Dit is traumatiserend en heeft levens in gevaar gebracht'.

Quote

Ik heb ze in de badkuip gezet en gezegd dat ze moesten bidden

Matt LoPresti

Het was zwaar, zegt Matt LoPresti enkele uren nadat zijn vrouw haar telefoon in zijn gezicht duwde terwijl hij nog in bed lag. Het was zaterdagochtend in een buitenwijk van Honolulu - hij probeerde uit te slapen en had de trillende telefoon op zijn nachtkastje genegeerd. Op het toestel van zijn vrouw zag hij een angstaanjagend noodbericht: er was een raket op weg naar Hawaii. ,,Dit is geen oefening,” stond erbij.

,,We hebben de kinderen van 8 en 4 meegenomen naar de binnenste kamer van ons huis, de badkamer,” vertelt LoPresti. ,,Ik heb ze in de badkuip gezet en gezegd dat ze moesten bidden.”

'Dwaas'

LoPresti wist wat hij moest doen: hij is namens de Democraten lid van het lokale Huis van Afgevaardigden in Hawaii en heeft zich daar hard gemaakt voor maatregelen om de Amerikaanse staat in de Stille Oceaan voor te bereiden op een mogelijke aanval van Noord-Korea. Hoofdstad Honolulu ligt op zo’n 7400 kilometer van Pyongyang – een afstand die het Noord-Koreaanse leger vermoedelijk kan overbruggen met een kernraket.

Maar echt voorbereid ben je nooit, ervaarde LoPresti nu . ,,Het hele idee van nucleaire wapens is al dwaas, ik was buiten mezelf van het idee dat dit echt gebeurde.”

Of het oorlog was, vroeg zijn oudste dochter. ,,En ik zei ja.”

'Verwarrend'

Volledig scherm
Elektronische informatieborden gaven op Hawaii na de foutieve waarschuwing aan, dat er geen sprake is van gevaar. © REUTERS

Het viel hem al snel op dat er geen sirenes klonken. ,,Verwarrend, want ik weet dat de sirenes horen te loeien. Het was moeilijk om informatie te krijgen. Mijn telefoon bleef maar afgaan: vrienden, familie en collega’s klopten juist bij mij aan. Ik zei: neem dit serieus, wij schuilen, dat moet je ook doen. Je móet zo’n bericht serieus nemen. Dat deed iedereen, precies zoals ons is opgedragen.

Uiteindelijk meldde een vriend die in de luchtmacht dient dat het vals alarm was. ,,Echte opluchting heb ik niet gevoeld. Ik stond op scherp en bereidde me voor op het ergste, en dat ging over in woede. Waarom hoor ik dit van een bekende, en niet van de overheid?”

Het duurde zeker 38 minuten voordat een tweede noodbericht volgde, waarin stond dat het eerste een vergissing was. ,,Ze hebben het zo gigantisch verpest,” zegt afgevaardigde LoPresti.

Menselijke fout

Quote

Mensen vlogen met 160 kilometer per uur over de snelweg om thuis te komen. Dit heeft levens in gevaar gebracht

Matt LoPresti

De gouverneur van Hawaii, David Ige, bood live op tv excuses aan. Door een menselijke fout is het alarm verzonden bij wisseling van de wacht in de bunker waar de veiligheid van de eilanden 24 uur per dag in de gaten gehouden wordt, volgens de autoriteiten. ,,Dit zal niet nog eens gebeuren,” zei veiligheidschef Vern Miyagi. ,,De geloofwaardigheid van het systeem is essentieel om levens te kunnen redden.”

,,Ik weet niet of ze wel begrijpen hoe groot de impact was en is,” zegt LoPresti. ,,Mijn schoonouders waren onderweg toen het bericht kwam. Mensen vlogen met 160 kilometer per uur over de snelweg om thuis te komen. Dit heeft levens in gevaar gebracht.” De politicus kan een beeld wat hij online zag niet vergeten: een vader die een putdeksel uit de straat heeft getild en zijn kind in een rioolpijp wil stoppen. ,,Het was traumatiserender voor ons ouders dan voor mijn kinderen.”

Draaiboeken

Het foutieve bericht komt in Hawaii zo hard aan, omdat de dreiging van een raketaanval op de eilanden in de Stille Oceaan reëel is. Hawaii bereidde zich in de afgelopen maanden heel serieus voor op de mogelijkheid van een nucleair bombardement door Noord-Korea. De lokale overheid stofte draaiboeken uit de Koude Oorlog af, voerde een informatiecampagne en testte de afgelopen maanden speciale alarmsystemen.

Vorige week zetten Donald Trump en Kim Jong Un de situatie nog eens op scherp door op te scheppen over de ‘nucleaire knop’ op hun bureau, implicerend dat ze bereid waren hem te gebruiken. Tulsi Gabbard, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden namens Hawaii, riep direct op tot onderhandelingen met Noord-Korea om de dreiging weg te nemen. ,,We hebben geproefd van de grimmige realiteit waar de inwoners van Hawaii mee te maken hebben,” zei ze tegen CNN. 

De Rotterdamse Evelien Morais (46) is op vakantie op Hawaii. Lees hier hoe zij het raketalarm beleefde 'Ik moest huilen'.

Vals alarm laat golfers op Hawaii schrikken
De golfers die meedoen aan het Sony Open in Hawaii kregen door de alarmmelding ook de schrik van hun leven.

,,Ik lig met mijn vrouw en baby onder een matras in de badkamer. Heer, laat deze bomdreiging alstublieft niet waar zijn'', had John Peterson op Twitter geschreven, nog voordat het alarm werd ingetrokken.

,,Hoe kan je nou op de verkeerde knop drukken?'', vroeg Peterson zich later af.

De Amerikaanse golfer begon de derde ronde van de Sony Open als nummer twee van het klassement, maar was duidelijk van slag door alle paniek en zakte met een ronde van 74 slagen terug naar de veertigste plaats.

Peterson zag echter toch een positief punt. ,,Dat ik niet ben geraakt door een raket, is toch wel het pluspunt van vandaag.'' Zijn landgenoot Tom Hoge gaat de slotronde in als koploper.