Volledig scherm
Begrafenisceremonie voor de slachtoffers van de aanslag, waarbij ook Ahmet Budak omkwam © AFP

Politicus Turkse regeringspartij doodgeschoten voor woning

Een politicus van de Turkse regeringspartij AK is vandaag doodgeschoten voor zijn huis in het roerige zuidoosten van het land. De verdenking gaat al gauw uit naar de PKK, de Koerdische extremistische beweging die uit woede over de recente afzetting van tientallen Koerdische burgemeesters Turkse gezagsdragers min of meer vogelvrij heeft verklaard.

De vandaag vermoorde Ahmet Budak, die vorig jaar nog een vergeefse gooi deed naar een parlementszetel, woonde in Semdinli in de provincie Hakkari. Die uiterste zuidoosthoek van Turkije grenst aan Iran en Irak.

Stuklopen vredesproces
Sinds de PKK na het stuklopen van het vredesproces vorig jaar de wapens weer opnam, zijn in het zuidoosten van Turkije duizenden militairen en agenten, rebellen en burgers om het leven gekomen.

Twee dagen geleden pleegden PKK-leden een bomaanslag op een partijkantoor van de AK in het naburige Van. Daarbij vielen vijftig gewonden. Vorige maand schoot de PKK een afdelingshoofd van de jongerenafdeling van de AK-partij dood in de buurprovincie Sirnak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement