Volledig scherm
De arrestatie van Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, leidde afgelopen donderdag tot een golf van geweld en chaos in de plaats Culiacán. © AFP

‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

videoNiet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28).  Dat meldt de New York Times op basis van bronnen. 

Volledig scherm
Ovidio Guzman Lopez. © Justitie Mexico

Ivan, sinds de aanhouding van zijn vader een van de leiders van het Sinaloakartel, zou rond hetzelfde moment (donderdagmiddag 15.00 uur, lokale tijd) zijn aangehouden als zijn jongere halfbroer Ovidio. Het is onduidelijk of dat in dezelfde woning in Culiacán, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Sinaloa, gebeurde.

35 agenten betraden donderdagmiddag het huis waar Ovidio, een belangrijke pion in het drugskartel, zich samen met drie anderen bevond. Ze werden aangehouden. Tientallen zwaar bewapende handlangers van de bendeleider omsingelden vervolgens de woning en openden het vuur op de politietroepen. Ze namen een aantal agenten in gijzeling.

Volgens de New York Times was het Ivan die daartoe het sein gaf. Hij was kort daarvoor door gewapende handlangers ontzet en wilde nu zijn halfbroer bevrijden. Een acht uur durende ‘guerrilla-oorlog’ volgde. 

Oorlog

Het kartel zorgde voor chaos en bloedvergieten in grote delen van de stad. Gemaskerde mannen met zware wapens wierpen brandende blokkades op, namen bezit van kruispunten en tolkantoortjes. Op diverse plaatsen ontstonden vuurgevechten met de politie. Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op.

Ook vond er een gevangenisopstand plaats, waarbij gedetineerden bewakers hun wapen afhandig maakten. Twee bewakers werden gegijzeld en later bevrijd door de politie. 56 gevangenen wisten uit te breken, waarvan er vrijdag nog altijd 49 voortvluchtig waren. Het Sinaloakartel nam verder verschillende soldaten in gijzeling en viel ook het complex aan waar de soldaten en hun families verblijven. 

Door al het geweld vielen zeker acht doden en raakten tientallen mensen gewond. 

Bekijk hier beelden van de geweldsgolf in Culiacán eerder dit weekeinde. Tekst gaat door onder de video.

Volledig scherm
© AFP

Vrijlating

Volledig scherm
El Chapo's oudste zoon: Ivan Archivaldo Guzman. © Justitie Mexico

De geweldsuitbraak was reden voor het veiligheidskabinet van de regering om Ovidio kort na zijn aanhouding weer vrij te laten. ,,De arrestatie van één crimineel kan niet meer waard zijn dan mensenlevens’’, aldus president Andrés Manuel López Obrador een dag later op een persconferentie. ,,Het veiligheidskabinet heeft de beslissing genomen en ik steun die. We willen geen doden. We willen geen oorlog.’’

Ovidio’s vader, Joaquin Guzmán alias El Chapo, zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in Amerika. De Mexicaanse drugsbaron werd schuldig bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en het witwassen van daardoor verkregen geld. 

Zijn twee zonen Jesús Alfredo (36) en Iván Archivaldo worden nu beschouwd als de leiders van het Sinaloakartel. Hun twee halfbroers Ovidio en Joaquin (34) zouden belangrijke luitenants zijn in het kartel. Het tweetal wordt door de VS gezocht vanwege verschillende drugsgerelateerde criminele activiteiten. 

EL PAÍS América on Twitter

Ovidio Guzmán está considerado como un "lugarteniente clave" en el cartel de Sinaloa, siempre por debajo de sus hermanastros Jesús Alfredo e Iván Archivaldo. Ellos son los líderes de la organización desde que El Chapo fue extraditado a EE UU en 2017 https://t.co/jtCyolvp0W

Alan Feuer on Twitter

Update on the arrest of Ovidio Guzman: Mexican military captured him and his elder brother Ivan at one point too. Ivan's people broke him out of custody, according to ppl briefed on the matter. Then kidnapped families of Mex mil officials to force release of Ovidio too.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP