Het ongeluk vond plaats op een volgens weggebruikers onoverzichtelijke kruising.
Volledig scherm
Het ongeluk vond plaats op een volgens weggebruikers onoverzichtelijke kruising. © Matele.be

Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet. 

De 58- of 59-jarige vrouw was volgens de Franstalige nieuwssite Matele op slag dood. Haar twee dochters raakten zwaargewond. Een van de kinderen is na de noodlottige crash naar een ziekenhuis in Mont-Godinne (gemeente Yvoir) gebracht. De andere moest met traumahelikopter naar een ziekenhuis in Bra-sur-Lienne worden vervoerd. De politie, zo benadrukt Jacob, mag wegens strenge privacyregels in België geen uitspraken doen over de identiteit van de slachtoffers. Alleen het geboortejaar van de vrouw is bekendgemaakt. ,,Het onderzoek is inmiddels afgerond”, is het enige wat de commissaris over de zaak kwijt wil. 

Volgens de autoriteiten verleende de vrouw geen voorrang aan de vrachtwagen die vanuit Wellin kwam en op weg was naar de E411. De bestuurder van de vrachtwagen had niet gedronken en reed niet te hard. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is na het ongeluk niet voor ondersteuning ingeschakeld, zo benadrukt een woordvoerster. Net als de politie in België doet ook het ministerie geen uitspraken over de identiteit van de vrouw en haar kinderen. 

Gevaarlijk punt

Het was niet de eerste keer dat een ernstig ongeval plaatsvindt op het bewuste kruispunt. Bewoners van Lavaux-Sainte-Anne klagen al geruime tijd over de gevaarlijke situatie ter plaatse. Volgens Belgische media zijn alleen al dit jaar vier ongelukken op het kruispunt gebeurd en meerdere vorig jaar. Inmiddels gaan er stemmen op om het onoverzichtelijke kruispunt te veranderen in een rotonde en hoe dan ook de borden duidelijker te maken.

Volgens waarnemend burgemeester Corine Mullens is de regio geschokt door het ongeluk. ,,Zoiets zorgt voor veel emoties. Op sociale media richten de mensen zich ook vandaag weer tot de gemeente om te vragen om aanvullende maatregelen op die plek.” Behalve de attentieborden en gesprekken met de regio over een rotonde, is de maximumsnelheid al verlaagd van 90 naar 70 kilometer per uur, verzekert Mullens. Het gemeentebestuur van de Belgische stad Rochefort heeft een gesprek aangevraagd met de politie, de overheidsdienst in Wallonië die belast is met verkeerszaken en bewoners van Lavaux-Sainte-Anne. 

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.