Volledig scherm
De politie gebruikte traangas en een waterkanon om zo'n 300 extreemrechtse betogers te verjagen die de eerste homorechtenmars probeerden tegen te houden. © EPA

Politie beschermt eerste homodemonstratie in Polen

Zo'n 1.500 LHBT'ers en sympathisanten hebben in het Oost-Poolse Lublin onder massale politiebescherming voor het eerst een mars voor de gelijke rechten van homoseksuelen gehouden. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om ongeveer 300 agressieve tegendemonstranten die met vuurwerk en stenen gooiden, onder controle te krijgen. 

Dat meldt het Poolse persbureau PAP. De burgemeester van de Poolse stad, Krzysztof Zuk, zei dat de mars dankzij de inzet van de politie niet op een drama uitliep.

Volgens de politie raakten twee agenten gewond. Enkele tientallen tegendemonstranten zijn gearresteerd omdat ze zich verzetten tegen het gezag. Andere verdachten moeten aan de hand van video-opnamen worden opgespoord.

De burgemeester van Lublin had de mars verboden uit vrees voor de openbare veiligheid maar de rechter zette daar een streep door. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.