Volledig scherm
De politie gebruikte traangas en een waterkanon om zo'n 300 extreemrechtse betogers te verjagen die de eerste homorechtenmars probeerden tegen te houden. © EPA

Politie beschermt eerste homodemonstratie in Polen

Zo'n 1.500 LHBT'ers en sympathisanten hebben in het Oost-Poolse Lublin onder massale politiebescherming voor het eerst een mars voor de gelijke rechten van homoseksuelen gehouden. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om ongeveer 300 agressieve tegendemonstranten die met vuurwerk en stenen gooiden, onder controle te krijgen. 

Dat meldt het Poolse persbureau PAP. De burgemeester van de Poolse stad, Krzysztof Zuk, zei dat de mars dankzij de inzet van de politie niet op een drama uitliep.

Volgens de politie raakten twee agenten gewond. Enkele tientallen tegendemonstranten zijn gearresteerd omdat ze zich verzetten tegen het gezag. Andere verdachten moeten aan de hand van video-opnamen worden opgespoord.

De burgemeester van Lublin had de mars verboden uit vrees voor de openbare veiligheid maar de rechter zette daar een streep door. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP