Volledig scherm
© afp

'Politie breekt zoektocht Longpont af'


LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

'Verdachte reisde in 2005 naar Jemen'

Een van de broers die wordt verdacht van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, is in 2005 naar Jemen gereisd. Dat heeft de Franse minister van Justitie Christiane Taubira vanavond tegen CNN gezegd. Volgens andere nieuwe informatie zou een van de broers ook banden hebben met Al-Qaida.

Minister Taubira vertelde er niet bij of het om Chérif (32) of Said Kouachi (34) ging. Het korte bericht van CNN vermeldde ook niet wat de verdachte in Jemen heeft gedaan.

Volgens Amerikaanse functionarissen staan de twee hoofdverdachten van de aanval op Charlie Hebdo ook al jaren op de Amerikaanse no-flylist en op een watchlist van terreurverdachten. De broers zouden al lang gezien worden als een mogelijk gevaar voor de Verenigde Staten.

De namen van de verdachten zaten al lang in een geheime database met meer dan een miljoen namen van individuen met mogelijk terroristische banden, klinkt het. De dreiging werd wel zo serieus genomen dat de namen werden doorgespeeld naar de FBI en zo op een restrictieve nofly-list met 47.000 namen terechtkwamen. Een vliegtuig naar de Verenigde Staten zouden ze niet zijn in gekomen.

'Politie trekt zich terug'

De politie zou zich nu toch terugtrekken uit Longpont, het Franse dorpje ten noordoosten van Parijs waar mensen eerder vandaag zeiden de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo te hebben gezien.

Het merendeel van de voertuigen dat werd ingeschakeld in Longpont zou volgens Le Parisien naar Crépy-en-Valois trekken, waar eerder vandaag al gezocht is naar de verdachten.

Of er iets is gevonden is onduidelijk, meldde de Franse krant Le Figaro. Tot halverwege vanavond waren er tientallen agenten aanwezig in het dorp. Wel heeft de brandweer zich gemeld bij de troepen rondom het bos bij het dorp, aldus Le Parisien. Die kan assisteren als er een confrontatie komt met de schutters.

Beweging rondom Longpont

Volgens een verslaggever van Le Monde trekt de politie momenteel weg uit Longpont. Het dertigtal politievoertuigen die werden ingezet op het terrein, verlaat nu dat gebied.

Volgens radiozender France Info is dat niet helemaal het geval. Er zou eerder sprake zijn van een soort 'wissel van wacht', waardoor nu weer een nieuwe lading agenten toestroomt. Helikopters blijven de hele nacht boven Longpont cirkelen.

Politie en honden kammen omgeving uit

Volgens de Franse krant Le Monde is de politie bezig met het uitkammen van het bos in de zoektocht naar de verdachten. Bij de zoekactie worden ook honden gebruikt om de mannen op te sporen.

'Twee personen opgepakt'

Bronnen bij de politie zouden aan persbureau AFP gemeld hebben dat er twee verdachten zijn opgepakt in verband met de fatale schietpartij van vanochtend, dat meldt de BBC. Een 52-jarige man en een ander persoon worden in hechtenis gehouden. Het zou dus niet gaan om de broers Said en Cherif Kouachi.

'Daders schuilen in het bos'

De BBC sprak met een man in het Noord-Franse dorpje Longpont, dat door de politie werd uitgekamd in de zoektocht naar de daders.

Hij zei dat de daders zich mogelijk ophouden in het nabijgelegen bos. ,,Er was een man die mij zei dat de verdachten hun auto hadden achtergelaten en naar het bos waren gevlucht. 'Ga niet via het bos, maar neem de weg die parallel loopt aan het bos om te voorkomen dat je ze tegenkomt', waarschuwde hij."

88.150 personen betrokken bij klopjacht

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat er ruim 88.000 personen betrokken zijn bij de klopjacht op de daders van de aanslag. Hieronder vallen 50.000 politieambtenaren, 32.000 agenten, vijfduizend leden van de Mobiele Eenheid en 1150 militairen. Bijna 10.000 personen hiervan zijn actief in de regio van Parijs.

Volledig scherm
© afp
Belangrijk

Huiszoekingen

Rond de dorpjes Crépy-en-Valois, Corcy en Villers-Cotterêts is een gebied van 15 tot 20 kilometer afgezet, cirkelen helikopters, zijn speciale eenheden aanwezig en worden huiszoekingen gedaan. In het dorpje Corcy gaat de politie huis voor huis langs op zoek naar de broers Chérif en Saïd Kouachi.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Belangrijk

Kaart klopjacht

In onderstaande infographic van het AD is in kaart gebracht waar de Franse politie jacht heeft gemaakt op de twee verdachten.

Klik hier voor een vergrote versie.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© epa

Kinderen van school

Terwijl politieagenten en militairen zoeken naar de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, halen moeders hun kind op bij de plaatselijke school in het nabijgelegen Corcy.

De klopjacht op de twee hoofdverdachten ten noorden van Parijs gaat onverminderd door, maar er is nu toch grote onduidelijkheid over waar ze zich precies ophouden. De verdachten houden zich mogelijk op in dorpen als Crépy-en-Valois, Corcy of Longpont, maar werden nog niet precies gelokaliseerd. De politie zou er wel huiszoekingen houden.

Ondertussen hebben de autoriteiten het alarmniveau verhoogd naar 'maximaal' in de regio Picardie. In de dorpen Villers-Cotterêts, Crocy en Crépy-en-Valois hebben agenten huizen en een boerderij doorzocht. Uit voorzorg zijn sommige overheidsgebouwen gesloten en andere hebben bewaking gekregen. Sportwedstrijden zijn voor de zekerheid afgelast.

Volledig scherm
© Screenshot

#JeSuisCharlie

Het Franse Le Figaro toont met een simulatie hoe de hashtag de wereld in de uren na de aanslag doet 'oplichten'. Europa stond gistermiddag en -avond figuurlijk gezien in brand.

Raketaanval

Volgens het Franse Le Point vrezen de Franse veiligheidsdiensten voor een mogelijke raketaanval door de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Het is bekend dat de broers Saïd en Cherif kalsjnikovs en raketwerpers bij zich hebben.

Overigens meldt het Franse Le Figaro dat het tweetal zich mogelijk niet verschanst in het huis in het dorpje Crépy-en-Valois. Helikopters en tientallen militairen en politieagenten zouden nu de omgeving van het dorp uitkammen. Het gaat om een gebied van zo'n 15 bij 20 kilometer.

Belangrijk

Videoboodschap Geert Wilders

Nederland moet het leger inzetten om stations, straten en winkelcentra te beschermen. Dit zegt PVV-leider Geert Wilders in een videoboodschap die hij heeft verspreid. ,,Alleen keiharde maatregelen kunnen verder bloedvergieten voorkomen'', aldus Wilders. ,,Dit is niet het einde van de ellende, maar het begin.''

Volledig scherm
© EPA
Belangrijk

Verdachten verschuilen in woning

Volgens de Franse zender France 3 Picardie zouden de twee verdachten zich momenteel verschuilen in een woning in Crépy-en-Valois, op ongeveer 70 kilometer van Parijs. Bestelwagens van de politie zouden zich in de straten van de gemeente positioneren en helikopters cirkelen boven het gebied. Amerikaanse nieuwszender MSNBC spreekt over 70 zwaarbewapende agenten.

Mars door Parijs

Parijs maakt zich op voor een mars door de stad op zondag. Voornamelijk linkse oppositiepartijen hebben de betoging op poten gezet. Vertrekpunt moet het Place de la République worden. Dat plein, waar gisteravond al 35.000 mensen betoogden tijdens een spontane demonstratie, ligt vlak bij het kantoor waar het bloedbad plaatsvond. Het eindpunt is het Place de la Nation.

Belangrijk

Molotovcocktails

In de aangetroffen verlaten auto (een Citroën C3) bij een benzinestation op de N2 nabij Parijs zijn Jihadi vlaggen en molotovcocktails aangetroffen. Zo meldt persbureau AFP.

Verontwaardiging over tweet

De Amerikaanse vastgoedmagnaat en mediafiguur Donald Trump zorgt voor een storm van verontwaardiging op Twitter. Hij linkt de aanslag aan het Franse verbod op wapendracht. 'Denk eraan: als wapens bij wet verboden zijn, hebben enkel outlaws wapens', tweet Trump. En ook: 'Is het niet interessant dat de tragedie in Parijs plaatsgreep in een land met één van de strengste wapenwetgevingen ter wereld? Indien de mensen die zo brutaal zijn doodgeschoten in Parijs zelf wapens hadden gehad, ze zouden tenminste een kans hebben gehad.'

Belangrijk

In het vizier

De Franse politie maakt nog altijd jacht op twee verdachte broers Said en Cherif Kouachi. Agenten concentreerden zich vanmiddag op de omgeving van Crépy-en-Valois, niet ver van Compiègne. Eerder meldden Franse media bewegingen rond Villers-Cotterêts een kilometer of 50 ten noordoosten van Parijs en 10 kilometer van Crépy.

De situatie is volgens Franse media gespannen. Speciale eenheden zijn inmiddels in beide plaatsjes ter plekke en worden naar de plek gestuurd waar de verdachten zich mogelijk ophouden. Het gaat om een huis in Crépy, meldt de zender France 3.

Ook andere media stellen dat ze hun auto hebben achtergelaten.

Volledig scherm
De zoektocht naar de twee broers concentreert zich momenteel op de omgeving van Crépy-en-Valois. Het gaat om een huis in Crépy © Screenshot Google Maps

Wereldwijde steunbetuigingen

Overal ter wereld staan mensen stil bij het drama. Met verschillende steunbetuigingen worden de slachtoffers van de terroristische aanval herdacht. In diverse steden worden demonstraties georganiseerd en onder andere nieuwsredacties en moskeeën houden één minuut stilte in acht. De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, loopt vanavond om 18.00 uur mee in de stille tocht die in Parijs wordt gehouden.

Paus Franciscus verspreidde via Twitter de hashtag #PrayersforParis. Ook met de hashtag #JeSuisCharlie vormen mensen een eenheid.

Volledig scherm
Een ingang van de Tweede Kamer in Den Haag © Archieffoto ANP

Kamerleden bedreigd

Een twintigjarige man uit Amsterdam is opgepakt nadat hij gisteravond via Facebook leden van de Tweede Kamer had bedreigd. Aanleiding was volgens de politie een discussie op het sociale medium over de aanslag gisteren op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs.

laad oudere berichten