Volledig scherm
© AFP

Politie Chemnitz valt tweede woning binnen

Duitse politiecommando's zijn vanmiddag in de Saksische plaats Chemnitz een tweede woning binnengevallen. Daarbij hebben ze een man opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van een bomaanslag.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© Getty Images

Een woordvoerder van de politie in Saksen gaf aan dat bij de inval niemand gewond is geraakt en dat er geen schoten zijn gelost.

De Duitse politie had eerder vandaag nog twee van de drie personen vrijgelaten die gisteren in Chemnitz waren gearresteerd. De man die nog vastzit, een Syriër, blijft verdacht van medeplichtigheid. Het onderzoek voor de verlenging van zijn voorlopige hechtenis is gaande.

Bomaanslag
Volgens berichten in de Duitse media zou een op handen zijnde bomaanslag zijn verijdeld met de bestorming van een woning. Dat gebeurde na een tip van de nationale inlichtingendienst. De bewoner werd niet gevonden, wel een aanzienlijke hoeveelheid TATP springstof. Dit explosief werd ook gebruikt bij de aanslagen in Brussel en Parijs. De TATP in Chemnitz werd onschadelijk gemaakt in een gecontroleerde ontploffing.

De 22-jarige hoofdverdachte, eveneens geboren in Syrië, is nog altijd spoorloos. In zijn woning werden, na een tip van de nationale inlichtingendienst, explosieven gevonden die vermoedelijk bestemd waren voor een terroristische gewelddaad. De man, die in contact staat met terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou vorig jaar als een van de 900.000 vluchtelingen zijn toegelaten tot Duitsland en ook de asielstatus hebben gekregen. 

Vliegveld
De politie heeft de klopjacht inmiddels uitgebreid naar de omgeving rond het vliegveld Schönefeld. Alle auto's, taxi's en bussen worden gecontroleerd. Vliegvelden staan hoog op het lijstje van IS. Na de bloedige aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem vonden Europese antiterreurbestrijders ook sporen die leidden naar Schiphol.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van de deelstaat Saksen bevestigde dat de gezochte Syriër, omschreven als staatsgevaarlijk, gisteren net wist te ontsnappen aan de politie-eenheid die werd ingezet.

'Falen'
Duitse zondagskranten hekelen vandaag het 'falen' van de politie, die de hoofdverdachte al sinds vrijdagavond in de smiezen had, maar mistastte toen het erom ging. 'Hij knutselde midden in de Saksische stad een bom voor een terreuraanslag. In de gaten gehouden door de federale diensten en laten lopen door de politie!' foetert Bild Zeitung.

Der Spiegel Magazine meldt dat de man zijn woning 's ochtends verliet onder het oog van de politie, die nog druk bezig zou zijn geweest met de voorbereiding van de inval. 

e politie van Saksen heeft deze foto's vrijgegeven van de 22-jarige verdachte die nog wordt gezocht
Volledig scherm
e politie van Saksen heeft deze foto's vrijgegeven van de 22-jarige verdachte die nog wordt gezocht © Politie Saksen
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.