Volledig scherm
© ANP

Politie claimt 10 miljoen voor vluchtelingenkosten

De politie legt een miljoenenrekening neer bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, voor gemaakte kosten bij de opvang van vluchtelingen in ons land. De identificatie van asielzoekers, maar ook het waarborgen van de veiligheid, heeft tot nu toe 10 miljoen euro gekost.

Quote

Als dit niet wordt vergoed, hebben we een probleem bij de begroting van de politie

Ruub Bik, korpschef

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik verhaalt niet de inzet van mankracht op het rijk, maar declareert wel extra kosten, zoals gemaakte overuren en aangeschaft materiaal. Zo zijn extra plekken ingericht, waar vluchtelingen - deels geautomatiseerd - worden geregistreerd en indien mogelijk geïdentificeerd.

In totaal zijn zo'n 1500 tot 2000 man van de politie doende met het migratievraagstuk. ,,Onze inzet is gerechtvaardigd, maar vraagt wel aandacht van het kabinet,'' aldus Bik.

Straatroven
Vorige week liet hij in deze krant nog weten dat de capaciteit die aan vluchtelingen wordt besteed, in sommige gevallen ten koste gaat van onderzoeken naar straatroven en overvallen, zogenoemde high impact crimes. Wel is de politie bezig met het aanpakken van delicten begaan door vluchtelingen. Het meest voorkomend: winkeldiefstal. En dan vooral in Oost-Nederland, waar grote opvangcentra, zoals Heumensoord, te vinden zijn.

In de regio werd vanaf september dit jaar 63 keer iemand in de boeien geslagen, veelal wegens winkeldiefstal. Bik benadrukt echter dat er van een toename van misdaad rond opvangcentra geen sprake is.

Bezuinigen
Bik zegt 'niet beter te willen worden', van de declaratie bij Veiligheid en Justitie. Hij voelt er alleen niets voor om zelf op te draaien voor de gemaakte kosten. De politie moet al bezuinigen, maar heeft vrijwel geen opties om dat te doen.

De reorganisatie van 25 regionale korpsen naar één nationale politie kost veel meer dan gedacht, ondertussen lopen er ook nog onderhandelingen over een nieuwe cao voor politiepersoneel, dat extra geld wil. ,,Als dit niet wordt vergoed, hebben we een probleem bij de begroting van de politie,'' zegt Bik.