Volledig scherm
© AD

Politie door het stof na woede om ‘racistische’ foto van agenten die man aan touw meevoeren

Een foto waarop Texaanse agenten te paard met een zwarte man  rondparadeerden, zorgt op sociale media voor grote verontwaardiging. De agenten uit de plaats Galveston in Texas arresteerden de 43-jarige Donald Neely omdat hij zonder toestemming in een gebouw rondliep. Daarop bonden ze hem vast aan een touw om hem vervolgens te paard naar het politiebureau te voeren. De lokale politie heeft na de ontstane commotie excuses aangeboden aan de man. 

De zwarte Donald Neely is dakloos en zou aan een bipolaire stoornis lijden. Op het moment van zijn arrestatie waren verschillende familieleden juist naar hem op zoek. De advocaat van de familie zegt verbijsterd te zijn over de opvallende actie van de agenten. Tegenover KPRC Click2Houston noemt zij hun handelen ‘walgelijk’. 

Vernon Hale, politiechef van Galveston verklaarde na de consternatie dat deze techniek vaker wordt toegepast en ‘in sommige scenario’s’ acceptabel is, maar dat de dienstdoende agenten in dit geval slecht oordeelden. 

Nooit meer

Hij meent dat er geen racistisch motief achter de actie schuilt en heeft het beleid gewijzigd om het gebruik van deze techniek in de toekomst te voorkomen. ,,We begrijpen dat de actie kwetsend is en zijn tot de conclusie gekomen dat de techniek nooit meer wordt toegepast’’, aldus de politie.

Op sociale media reageren veel Amerikanen woedend. De foto roept volgens hen sterke associaties op met het slavernijverleden van de VS. Menigeen bestempelt de actie als racistisch en inhumaan. ,,Het is 2019, niet 1819,” aldus James Douglas, hoofd van de afdeling-Houston van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

In een interview op maandagavond pleitte Leon Phillips, de president van de Galveston Coalition for Justice, voor ontslag van de twee officieren. ,,Als het een witte man was, zou hij niet op die manier worden behandeld,” zei Phillips verder. 

Uit de politieverklaring blijkt dat de officieren met disciplinaire maatregelen worden geconfronteerd.