Volledig scherm
Joseph Cammarano jr. © Amerikaanse regering

Politie houdt grote schoonmaak in top New Yorkse maffia

Bij een grootscheepse actie tegen de maffia in New York zijn vandaag tien vermeende leden aangehouden van drie grote clans van de plaatselijke Cosa Nostra. Onder hen de vermoedelijke 'capo' van de Bonanno-familie en zijn entourage, meldt het Openbaar Ministerie in Manhattan.

Joseph Cammarano jr. (58) is de veronderstelde leider van de Bonanno-familie en de zoon van een gereputeerde onderbaas van 'the mob' (Amerikaanse bijnaam voor de maffia) die stierf in de gevangenis. Junior, een marineveteraan, zou de beruchte maffiaclan in 2015 hebben overgenomen, melden Amerikaanse media.

'Luitenanten'

Tegelijk met hem werden ook zes vermeende 'luitenanten' en clanleden aangehouden van wie sommigen uiterst kleurrijke bijnamen hebben. Het gaat om consigliere (raadgever) John Zancocchio (60) alias Porky, Joseph Sabella (52) alias Joe de Knecht, George Tropiano (68) alias de Zuurpruim, Albert Armetta (48) alias  'Spierbundel Al', nestor Domenick Miniero (85) en Joseph Santapaolo (66) alias Joey Blue Eyes.  

Ze zijn alle zes beschuldigd van georganiseerde misdaad en samenzwering met het oog op afpersing, moord, internetfraude (phishing), het verstrekken van leningen tegen woekerrentes en drugshandel. Op een aantal misdrijven staat een maximumstraf van 20 jaar cel. De verdachten zouden aanranding hebben toegegeven van personen die niet nader genoemd zijn in de door federaal procureur Geoffrey Berman openbaar gemaakte inbeschuldigingstelling. 

Lucchese en Genovese

Vier andere verdachten zijn in staat van beschuldiging gesteld voor georganiseerde misdaad. Drie van hen werden opgepakt in New York, eentje in Pennsylvania. Twee van de arrestanten zijn vermeende leden van andere grote maffia-families. Het gaat om Ernest Montevecchi (72) alias Butch (Genovese-clan) en Eugene Castelle (57) alias Boobsie (Luchese-clan).

In New York opereren vijf maffia-families. Naast de hierboven genoemde zijn dat de Colombo- en de Gambino-clan. Leden en bondgenoten van de plaatselijke Cosa Nostra werken bij hun criminele activiteiten regelmatig samen met andere clans.

De politie van New York gaat er prat op dat ze de afgelopen jaren met succes bendes en georganiseerde misdaadgroeperingen ontmantelde en daarmee bijdroeg aan een recorddaling van de criminaliteit.