Volledig scherm
De zeezeilers Peter en Durdana uit Heino waren in augustus van de Antillen naar Colombia gevaren en hielden zelf een weblog bij, waar te lezen valt dat de twee regelmatig aan land gingen voor lange wandeltochten. © Privéfoto

Politie houdt man vermoorde Nederlandse zeilster vast

Durdana Putker, de 54-jarige Heinose stottertherapeute die zaterdag voor de kust van Colombia is vermoord, is door verstikking om het leven gekomen. Dat melden verschillende media in dat land op basis van een rapport van het forensisch laboratorium.

Volledig scherm
De zeezeilers Peter en Durdana uit Heino waren al sinds 2014 onderweg met hun jacht. © Privéfoto

In eerste instantie werd er vanuit gegaan dat de vrouw door een harde klap op haar achterhoofd was gestorven. Ze zou volgens haar man Peter zijn aangevallen door zes gewapende mannen die uit waren op een buit van 60 euro.

Durdana's echtgenoot zat dinsdagmiddag nog op het politiebureau in de Colombiaanse stad Cartagena. Hij zat op de wc toen de vrouw op haar boot werd gedood. Hij kreeg een klap en verloor daardoor het bewustzijn. Volgens zijn eigen verklaring vond hij zijn vrouw dood op het dek toen hij weer bij kennis kwam.

Opmerkelijk
De lokale politie onderzoekt onder meer de eerste verklaringen van de voormalig dierenarts, omdat er twijfels over bestaan. De recherche vindt het bijvoorbeeld opmerkelijk dat hij met een mobiele telefoon belde en niet met de meer betrouwbare marineradio aan boord van zeilschip Lazy Duck.

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zou de Nederlander tijdens het verhoor hebben gezegd dat die radio kapot was. Maar volgens de krant blijkt uit technisch onderzoek van de politie dat er niets aan het apparatuur mankeert.

Meeleven
Burgemeester Dadema - die in tegenstelling tot een eerder bericht het echtpaar niet persoonlijk kende - heeft de zoons via de gemeente laten weten dat in de voormalige woonplaats van het stel wordt meegeleefd met de nabestaanden. Indien gewenst zal hij contact met hen opnemen.

De drie zoons zijn inmiddels in Colombia. Zij onthouden zich voorlopig van commentaar. Het Nederlands consulaat biedt desgevraagd ondersteuning aan de Nederlanders. De Lazy Duck is inmiddels verscheept naar de kust van Cartagena waar het verder onderzocht wordt.

De zeezeilers Peter en Durdana uit Heino waren al sinds 2014 onderweg met hun jacht. Ze waren in augustus van de Antillen naar Colombia gevaren en hielden zelf een weblog bij, waar te lezen valt dat de twee regelmatig aan land gingen voor lange wandeltochten.