Politie Saudi-Arabië maakt jacht op jonge vrouw in minirok

VideoOp Snapchat is dit weekend een video opgedoken van een jonge vrouw die in een rok en kort shirtje door de straten van het oude Saudi-Arabische stadje Ushaiger loopt. De video zorgt voor een hoop consternatie in het streng gelovige land. 

Volgens de BBC gaat het om een uit Saudi-Arabië afkomstig model dat zichzelf 'Khulood' noemt. De video, waarin zij enkele seconden loopt en zich dan omdraait, is gemaakt in het historische centrum van Ushaiger. De kleine plaats ligt in de provincie Najd, een van de meest conservatieve regio's van Saudi-Arabië. 

De video werd kort na plaatsing opgepikt door verschillende twitteraars, waar het direct voor discussie zorgde. Veel Arabische vrouwen prezen de jonge vrouw om haar moed om zich op deze manier te tonen. Anderen, onder wie enkele Arabische journalisten, riepen op om haar op te sporen en te arresteren. 

De religieuze politie in het land is op de hoogte van de video, en meldt dat ze diverse autoriteiten heeft ingeschakeld om de vrouw op te sporen.

Lange donkere jurk

Volgens de wet zijn vrouwen in Saudi-Arabië verplicht een abaya te dragen: een lange, donkere en zeer wijde jurk en een hoofddoek. Het bedekken van het gezicht is niet verplicht, maar veel vrouwen laten alleen de ogen onbedekt. Ook mogen vrouwen niet het huis uit zonder een begeleider, vooral in kleine steden wordt deze regel streng nageleefd. Onder een begeleider wordt een vader of een echtgenoot verstaan. Daarnaast mogen vrouwen niet praten met een man die geen familie van ze is, of die niet hun echtgenoot is. Verder is het verboden voor vrouwen om auto te rijden. Het zou volgens geestelijken leiden tot losbandig gedrag. 

Vanaf december 2015 mogen vrouwen wel stemmen, maar er zijn tot nu toe niet veel vrouwen die gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht. 

Volledig scherm