Politie schiet man neer na aanval met hamer bij Notre-Dame in Parijs

VideoDe politie in Parijs heeft vanmiddag een man neergeschoten die een agent aanviel met een hamer bij de Notre-Dame, in het centrum van de Franse hoofdstad. De kathedraal was daarom afgesloten, maar inmiddels is iedereen weer buiten. De aanvaller riep tijdens zijn daad: Dit is voor Syrië. 

Dat verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb op de plek van de aanslag tegenover binnen- en buitenlandse media. Volgens hem had de man naast de hamer ook nog twee keukenmessen bij zich. ,,Hij deed zich voor als een Algerijnse student en was in het bezit van een studentenkaart waarvan we de echtheid nog moeten verifiëren", aldus de bewindsman.  

Volledig scherm
© AP

De politieagent raakte gewond toen hij op de trappen van de kathedraal door de man werd aangevallen met een hamer. Toegesnelde collega's schoten zijn belager direct neer, melden Franse media. De man zou een schotwond in zijn borstkas hebben. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Het motief achter de daad is nog niet bekend. De man handelde volgens de politie alleen. Volgens de Franse officier van justitie is het antiterreurbureau een onderzoek gestart.

Afgesloten

De politie in de Franse hoofdstad riep mensen direct via Twitter op weg te blijven van Notre-Dame. De kathedraal werd na het incident meteen afgesloten. Op dat moment bevonden zich ongeveer negenhonderd mensen in het gebouw. 

Vlak voor het begin van de avond werden zij één voor één naar buiten gelaten. De bezoekers werden daarbij gefouilleerd, maar dat ging volgens een ooggetuige zonder slag of stoot. Niemand van de aanwezigen in de Notre-Dame is gewond geraakt bij het incident.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”