Volledig scherm
Arjen Kamphuis tijdens een eerdere Open Dag Hack42. © © Dennis van Zuijlekom

Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden. 

De vrachtwagenchauffeurs hebben echter niks met Kamphuis’ verdwijning te maken, zo meldt de Noorse politie vanochtend in een persverklaring. Kamphuis verdween deze week exact een jaar geleden tijdens een trip in Noorwegen. Een grote zoektocht kwam op gang, waarbij ook hackersvrienden en de Nederlandse politie betrokken waren. Intimi hielden sterk rekening met een zelfverkozen verdwijning. Ook deden allerlei complottheorieën de ronde, mede door Kamphuis’ eerdere kritiek op geheime diensten en zijn contact met Julian Assange.

De grote vraag die deze theorieën mede voedde: hoe kan het dat Kamphuis’ telefoon op 30 augustus, tien dagen na de vermissing, nog contact maakte met een zendmast in het zuiden van het land? Daarop heeft de Noorse politie nu dus een verrassend antwoord. Politiechef Bjarte Walla: ,,De telefoon, een computer en andere spullen zijn gevonden door twee vrachtwagenchauffeurs die aan het vissen waren op dezelfde plek waar de kajak gevonden werd. Zij namen de spullen mee zuidwaarts richting Stavanger en passeerden toen de zendmasten van de telefoon.”

De politie heeft na verhoor van de chauffeurs geen enkel vermoeden dat de Oost-Europese truckers die Kamphuis’ spullen meenamen ook iets te maken hebben met diens verdwijning.

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
De spullen van Kamphuis die truckers vonden tijdens het vissen. © Politie Noorwegen

Daarom wordt uitgegaan van het scenario van het kajak-ongeluk. Waarschijnlijk op de avond van 20 augustus kreeg Kamphuis een ongeluk tijdens een tocht iets ten noorden van Rognan, in het noorden van het land. Op beveiligingscamera's van een bedrijf in de buurt lijkt een kajak te zien zoals die van Kamphuis.

De witte kajak werd later ook gevonden, net als andere persoonlijke bezittingen. Het ongeluk-scenario veranderde toen Kamphuis’ simkaart contact maakte met telefoontorens in het zuiden van Noorwegen tien dagen later. Maar dat zou dus verklaard worden door het feit dat de vrachtwagenchauffeurs de spullen meenamen. De politie vreest dat het lichaam van Kamphuis niet meer gevonden wordt.

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Ancilla van de Leest: ‘We missen hem nog steeds enorm'. © ANP

‘We missen hem nog steeds’

Vriendin en woordvoerder namens de familie is Ancilla van de Leest. Ze reageert met een korte verklaring namens vrienden en familie: ,,Met groot verdriet hebben wij het bericht van de Noorse politie betreft hun conclusie van Arjen’s verdwijning gelezen. Wij bedanken hen en Nederlandse politie voor hun grote inzet. We leggen ons neer bij deze bevindingen en vragen om tijd en privacy om dit te verwerken.” Van de Leest stelde eerder deze week ‘Arjen nog heel erg te missen’. 

Volledig scherm
Op deze plek werden spullen van Kamphuis gevonden © ANP Graphics
  1. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.