Politie zet traangas in bij Dag van de Arbeid-betoging Parijs

videoDe Franse politie heeft vandaag traangas ingezet tegen betogers in Parijs. In het centrum van de stad kwamen op de Dag van de Arbeid tienduizenden vakbondsleden en 'gele hesjes' samen om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

Ook veel gemaskerde demonstranten waren op straat. Zij werden teruggedrongen door het traangas en besloten daarop de politie te bekogelen. Meer dan 7400 politieagenten waren ingezet met orders van president Emmanuel Macron ,,een uiterst standvastige houding'' aan te nemen bij geweldsconfrontaties. De politie hield uiteindelijk 330 mensen aan en deed meer dan 17.000 preventieve checks in Parijs.

De Franse regering waarschuwde dinsdag al voor anarchistische demonstranten die de jaarlijkse 1 meimars zouden verstoren. Ze rekenden op ongeveer 2000 kwaadwillenden. De regering zei hard op te zullen treden tegen relschoppers.

In totaal waren woensdag zo'n 40.000 demonstranten in Parijs de straat op gegaan, volgens schattingen van media. Op 1 mei zijn ieder jaar veel bijeenkomsten in grote steden op de Dag van de Arbeid. Veel mensen zijn dan vrij en gaan de straat op.

Volledig scherm
Betogers trotseren de Franse politie te midden van rook en traangas. © AFP
Volledig scherm
Betogers hebben vuilnis op straat in brand gezet. © AP
Volledig scherm
Een gewonde man wordt door hulpverleners afgevoerd. © AP
Volledig scherm
In totaal waren woensdag zo'n 40.000 demonstranten in Parijs de straat op gegaan © AP