Volledig scherm
Militairen houden de wacht na de aanslagen in Sri Lanka © AFP

Politiechef waarschuwde voor aanslagen, maar daar werd niets mee gedaan

Tien dagen geleden heeft een hoge politiechef in Sri Lanka al een waarschuwing uitgedaan dat er een aanslag op ‘prominente kerken’ op handen was. Dat meldt de Hindustan Times. Ook premier Ranil Wickremesinghe erkende dat de Sri Lankaanse geheime dienst voor de explosies van paaszondag aanwijzingen had van een mogelijke aanslag.

Politiechef Pujuth Jayasundara zou op 11 april al hebben gewaarschuwd in een bericht dat naar alle politieafdelingen in het land ging dat zelfmoordenaars een aanslag wilden gaan plegen. Er moet onderzocht worden waarom toen geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe zondagavond (plaatselijke tijd) in een televisietoespraak.

,,Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama’ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken, net als de Indian high commission in Colombo’’, zo luidde het bericht. Het zou gaan om leden van de National Thowheeth Jama’ath, een groep radicale moslims.

Een groep die zich Sri Lanka thowheed jamaath  noemt heeft de aanslag op Facebook overigens wel veroordeeld. Het roept ook op mee te werken met de autoriteiten bij het zoeken naar de daders, meldt een bericht. 

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.