Volledig scherm
Máxima en Willem-Alexander, destijds nog prinses en prins, met hun dochters in 2010 in het Argentijnse Villa La Angostura, in het gebied waar ze destijds net verschillende percelen grond hadden aangekocht. © EPA/ALFREDO LEIVA

Politiek wil opheldering over Argentijnse berichten rond belastingontduiking Máxima

Politiek Den Haag wil opheldering van premier Rutte over nieuwsberichten uit Argentinië, waaruit zou blijken dat koningin Máxima een economisch delict begaat in haar vaderland. Volgens de Argentijnse onderzoekswebsite El Cohete a la luna (‘De raket naar de maan’) meldt Máxima niet de juiste waarde van bezittingen in Patagonië, in het zuiden van het land, aan de overheid.

Tien jaar geleden, kocht het – toen nog – kroonprinselijk paar een aantal percelen grond in de deelstaat Río Negro. Op één van die stukken staat een landhuis, ‘La Estancia Pilpilcura’, waar ook overnacht kan worden. Máxima’s tante Marta Cerruti bestiert dat hotel. De Argentijnse president Macri, een nauwe vriend van het koningspaar, bracht in december 2016 een bezoek aan dit huis.

Verbeteringen aan het onroerend goed en de infrastructuur op het land dat Máxima samen met Willem-Alexander bezit, zouden nooit gemeld zijn bij het kadaster in Argentinië.

,,We zien dat de allerrijksten over de hele wereld op allerlei manieren proberen zo min mogelijk bij te dragen aan onze samenleving. Onze koninklijke familie moet daar niet aan meedoen, maar juist het goede voorbeeld geven. Ik wil daarom direct opheldering van premier Rutte over wat hier aan de hand is,’’ stelt PvdA-kamerlid Attje Kuiken. 

Quote

Het zijn mensen met een voorbeeld­func­tie. Het lijkt me goed dat dit wordt opgehel­derd.

Joost Sneller, Kamerlid D66

En haar collega Joost Sneller, van regeringsfractie D66: ,,Het zijn mensen met een voorbeeldfunctie. Het lijkt me goed dat dit wordt opgehelderd.’’

Overigens meldt de Argentijnse website dat kapitaalkrachtige landbezitters in Río Negro dit soort verbeteringen aan hun eigendommen nooit aangeven bij de overheid.

De Rijksvoorlichtingsdienst kan nog geen inhoudelijke reactie geven op de aantijgingen van de Argentijnse website.