Premier Joseph Muscat maakte het ontslag van zijn stafchef Keith Schembri zelf bekend aan de media.
Volledig scherm
Premier Joseph Muscat maakte het ontslag van zijn stafchef Keith Schembri zelf bekend aan de media. © via REUTERS

Politieke crisis Malta om moordzaak journalist

De Maltese regering is in een crisis gestort door recente aanhoudingen in de zaak rond de dood van journalist Daphne Caruana Galizia. De stafchef van premier Joseph Muscat, Keith Schembri, en de minister van Toerisme Konrad Mizzi stapten dinsdag op vanwege de zaak. De minister van Economische Zaken Christian Cardona zette zichzelf op non-actief, omdat hij zaterdag werd verhoord.

Cardona zegt niets met de zaak te maken te hebben en treedt tijdelijk terug ‘uit nationaal belang”. Dit in afwachting van de conclusies van het politieonderzoek naar de moord op de onderzoeksjournaliste in 2017. Cardona werd zaterdag kort ondervraagd door de politie in verband met de zaak.  Naar eigen zeggen om opheldering te verschaffen. 

Ondanks dat hij ontslag nam, ontkent Toerisme-minister Konrad Mizzi elke betrokkenheid bij de moord. ,,Na lang nadenken heb ik besloten op te stappen. Dit uit loyaliteit voor de premier en ons land. Ik zie het als mijn plicht om ontslag te nemen zodat de regering in alle rust haar kabinetstermijn uit kan zitten. Ik behoud wel mijn zetel in het parlement’’, verklaarde hij tegenover Maltese media.

Volgens Mizzi bestaat er geen verband - direct noch indirect - tussen hem en de in Dubai geregistreerde firma 17 Black en de Maltese zakenman Yorgen Fenech. Die laatste werd vorige week gearresteerd vanwege zijn banden met dat bedrijf, dat voorkwam in een onderzoek naar corruptie van de vermoorde onderzoeksjournaliste. Hij verklaarde zaterdag te willen praten in ruil voor een overheidspardon. Maandag kreeg een tussenpersoon in de zaak gratie nadat hij informatie had gegeven.

Stafchef Keith Schembri van premier Joseph Muscat nam ontslag nadat hij lange tijd door de politie was ondervraagd in verband met het moordonderzoek.

Onderzoeksjournaliste Galizia schreef geregeld over politici en corruptie en daarbij kwamen de namen van Schembri en Mizzi vaak naar voren. 

Boze Maltezers met grote foto's van de door een autobom vermoorde onderzoeksjournaliste eisten woensdag het ontslag van premier Joseph Muscat na de arrestatie van Yorgen Fenech.
Volledig scherm
Boze Maltezers met grote foto's van de door een autobom vermoorde onderzoeksjournaliste eisten woensdag het ontslag van premier Joseph Muscat na de arrestatie van Yorgen Fenech. © Reuters
  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”