Volledig scherm
© ANP

Politietopvrouw Zorko jaagt stil op MH17-daders

Ze is het gezicht van het grootste en meest complexe politieonderzoek ooit in Nederland, de jacht op de daders van de aanslag op vlucht MH17. Als topvrouw van de politie moet Patricia Zorko een nationaal trauma voorkomen.

Quote

Helder, serieus, gedreven en liefst altijd aan het werk

Na de aanslag op de MH17 stond Patricia Zorko, politiechef van de Landelijke eenheid, niet achter de microfoons van de media. Ze was op het bureau harder nodig, hoorde oud-collega Anja Schouten. 'Dat is Patricia. Haar ego is klein, ze wil vooral betekenisvol zijn.'

Vrijdag stapte ze dan toch uit de schaduw van politici met een persconferentie over de vorderingen in het onderzoek. Zorko is nu ook voor het publiek het gezicht van het MH17-onderzoek door de politie. En haar collega's weten: als zij haar tanden ergens in zet, haalt ze het onderste uit de kan.

Patricia Zorko, nazaat van een Joegoslavische opa, haalde eind jaren '90 de media als één van drie vrouwelijke Utrechtse districtchefs.

Bewijzen
'Zeker in het mannenbolwerk dat de Utrechtse politie was, moest Patricia zich dus wel meteen flink bewijzen,' zegt toenmalig collega Lex Mellink. 'Maar binnen een paar weken wist ze boomlange, geharde kerels aan zich te binden. Ze is serieus, gedreven en doet zo goed haar huiswerk dat je ontzag voor haar krijgt. Niemand die het nog over een excuus-Truus had.'

Diender
Zorko is een blauwe, heet het. Een echt politiehart. Proud to be a Wout zegt een kaartje op haar prikbord. Sinds ze op haar 17de begon met de politieacademie heeft ze nagenoeg nooit naar beter betaalde managersbanen uitgekeken. Het prototype diender, noemen ze haar. Boeven vangen, geen gelul.

Ze zat bij de Mobiele Eenheid, maar troostte ook een collega die het moeilijk had. 'Ze combineerde haar zakelijke kant net zo gemakkelijk met een warme zijde. Dat had ze voor op anderen,' herinnert Mellink zich.

Haar weg naar de top verliep binnen de lijntjes. Van districtschef in Utrecht geleidelijk naar het hoogste segment als politiechef van de Landelijke Eenheid, die onder meer de nationale recherche bestiert.

Helder. Bloedserieus. Gedreven. Gestructureerd. Ze neemt het werk soms wel mee naar huis. Toen ze jaren geleden vergeefs jacht maakte op de Utrechtse serieverkrachter lag ze wel eens woelend wakker.

'Dat vreet ze op, die moeilijke kant van haar werk. Je zult haar niet schreeuwend en tierend aantreffen bij haar mensen. Patricia is altijd beheerst, al is ze geen allemansvriend,' zegt Miriam Barendse, Kwartiermaker Midden Nederland. 'Als het niet deugt, dan krijg je het op je bordje.'

In groepen is Patricia Zorko niet haantje de voorste. Nooit te aanwezig. Niet erg flamboyant. Ze is gedecideerd en komt gereserveerd over. In vergaderingen hoort ze iedereen rustig uit. Dan beslist ze en ze behoudt daarna haar koers.

Kapsels en jurken
'Tegelijk is het iemand die ook gewoon kan tutten over kapsels en jurken,' zegt Anja Schouten, die in de top van de KLPD met haar werkte. Haar kleurrijke kant is voor het privédomein. Zorko reist graag met een rugzak, samen met haar man, haar jeugdliefde. En anders wel zeilen of varen. Ze leest graag, maar ze werkt net zo lief. Barendse: 'We trappen wel eens bij elkaar op de rem: joh, je hebt er alles aan gedaan, morgen weer een dag. Want ze kan echt blijven gaan. Ze is altijd optimistisch, maar heeft niet van nature oog voor de lichtheid van het bestaan.'

Op 17 juli, toen de ramp met MH17 bekend werd, had Patricia Zorko een vrije dag. Haar collega met nooddienst zette het onderzoek op poten. Ze moest dus even toekijken tot ze het niet meer hield en alsnog aan het werk mocht.

Belangen
Niemand binnen de politie is momenteel jaloers op de chef. De zoektocht naar de MH17-daders is gezien de oorlog en de politieke belangen een bijna onmogelijke taak. Ook al heeft ze niet de dagelijkse leiding, ze draagt wel de eindverantwoordelijkheid en iedere ingewikkelde vraag komt bij haar. 'Samenwerken met politiediensten in meer dan tien landen, honderd rechercheurs aansturen, familieleden van slachtoffers onder ogen komen. Dat vergt het uiterste van je,' zegt een intimus.

Laatst nog briefte ze de rest van de politietop in Den Haag. Ook Barendse hoorde in de zaal aan op hoeveel borden ze aan het schaken was. Ze was er gerust op. ,,Ik dacht meteen: zij kan dit aan. Patricia bedrijft topsport, want zo'n onderzoek is van haar niveau. Ze speelt in de Champions League van de politiewereld.''