Mateusz Morawiecki.
Volledig scherm
Mateusz Morawiecki. © EPA

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor ‘derde wereldoorlog‘

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot ‘de derde wereldoorlog’, mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen. De woorden van Morawiecki moeten niet letterlijk worden opgevat, benadrukt een woordvoerder van de regeringsleider.

86 reacties

 • Jan Everse

  2 weken geleden
  Nederland wil dat geld terug voor haar eigen bewoners. Nexit.
 • Jaap Jansen

  1 maand geleden
  Dat een land zich aan afspraken dient te houden die gelden op het moment van toetreden tot de EU is begrijpenlijk. Dat een land vervolgens iedere nieuwe regel dient op te volgen en daar niets tegen in kan of mag brengen is echter een andere situatie. Het is zelfs noodzakenlijk dat er procedures zijn welke een EU lidstaat kan volgen indien men het niet eens is met nieuwe regels.
 • Yoshua Kreukniet

  1 maand geleden
  Lijkt wel of de Polen de boodschap serieus nemen wat betreft het bevriezen van 35 miljard. De Polen kan bij Brussel op de tafel schijten, ze blijven in de EU. 35 miljard bevriest de EU, vroeg of laat krijgen ze die centjes, het is voor Polen. Sinds 2004 schenken rijke EU-landen (NL, totaal 83 miljard) jaarlijks landen rond de 70 miljard in Polen. Polen kan wel lastig zijn en geen afspraken nakomen, belastingbetalende Nederlanders hebben in 17 jaar wel 83 miljard geïnvesteerd in Polen, tja.....
 • Houx

  1 maand geleden
  Als je bij de club wil, hou je dan ook aan de grondbeginselen. Kun je je daar niet in vinden? Wegwezen dan. Geldt voor BrexitUK idem dito. Helemaal klaar met dat geeis en gedram van Polen en UK.
 • Adje van Vliet

  1 maand geleden
  Denk dat we nu een mooi moment hebben om een duidelijk signaal te geven aan alle andere politieke randdebielen die de scepter zwaaien. Eerst de afspraken die je gemaakt hebt eenzijdig wijzigen, dan als er wat van gevonden word een grote mond? Ga jij maar even in de hoek staan. Trouwens: Poetin staat ook niet te wachten om die recalcitrante afvalligen binnen te halen. Hij gaat namelijk nog slechter om met kritiek op zijn beleid.....
 1. ‘Dikke vetzak!’ komt twitteraar duur te staan, Belgische topviroloog in de aanval

  ‘Dikke vetzak!’ komt twitteraar duur te staan, Belgische topviro­loog in de aanval

  De vooraanstaande Belgische viroloog Marc van Ranst toont geen enkele genade meer voor anonieme twitteraars die hem in privéberichten uitschelden, intimideren en bedreigen. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de belangrijkste corona-adviseurs van de Belgische regering, nagelt een grofgebekte twitteraar uit Tilburg aan de schandpaal en seint tegelijkertijd ook de politie in. ,,Ik heb echt totaal geen medelijden meer met deze idioten.”