Volledig scherm
Het Pools parlement waar de omstreden mediawet woensdag werd aangenomen. © EPA

Poolse radio protesteert met volksliederen tegen mediawet

Jedynka, de grootste publieke radiozender in Polen, heeft vrijdag elk uur afwisselend het nationale en het Europese volkslied gespeeld. De zender deed dat uit protest tegen de nieuwe mediawet die het pluralisme en de vrijheid van meningsuiting in het gedrang brengt.

'We willen op deze manier de aandacht van onze luisteraars en de publieke opinie vestigen op het gevaar dat de nieuwe wet met zich meebrengt', zei hoofdredacteur Kamil Dabrowa. Het Europees volkslied is een deel van de 9de symphonie van Beethoven. Het Poolse volkslied is gebaseerd op een oude Slavische melodie.

De meerderheid van de regerende partij Recht en Gerechtigheid (PiS) keurde donderdag - ondanks nationaal en internationaal protest - de omstreden wet goed. Daarmee mag de overheid beslissen wie er aan het hoofd van de publieke omroep komt te staan. De wet vormt de media om tot nationale culturele instellingen en moet onder meer leiden tot een hervorming van het bestuur. De regering krijgt daarbij een veel grotere vinger in de pap.


  1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
    PREMIUM

    David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

    De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”