Volledig scherm
Het Pools parlement waar de omstreden mediawet woensdag werd aangenomen. © EPA

Poolse radio protesteert met volksliederen tegen mediawet

Jedynka, de grootste publieke radiozender in Polen, heeft vrijdag elk uur afwisselend het nationale en het Europese volkslied gespeeld. De zender deed dat uit protest tegen de nieuwe mediawet die het pluralisme en de vrijheid van meningsuiting in het gedrang brengt.

'We willen op deze manier de aandacht van onze luisteraars en de publieke opinie vestigen op het gevaar dat de nieuwe wet met zich meebrengt', zei hoofdredacteur Kamil Dabrowa. Het Europees volkslied is een deel van de 9de symphonie van Beethoven. Het Poolse volkslied is gebaseerd op een oude Slavische melodie.

De meerderheid van de regerende partij Recht en Gerechtigheid (PiS) keurde donderdag - ondanks nationaal en internationaal protest - de omstreden wet goed. Daarmee mag de overheid beslissen wie er aan het hoofd van de publieke omroep komt te staan. De wet vormt de media om tot nationale culturele instellingen en moet onder meer leiden tot een hervorming van het bestuur. De regering krijgt daarbij een veel grotere vinger in de pap.


  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.