Volledig scherm
Een van de 'gele hesjes’ werd aangereden bij een wegblokkade en overleed vannacht. © AFP

Poolse trucker rijdt ‘geel hesje’ dood bij wegblokkade in Frankrijk

In het Zuid-Franse Avignon is een demonstrant van de zogenoemde 'gele hesjes' door een vrachtwagen aangereden en overleden. 

De demonstrant werd afgelopen nacht ter hoogte van een afrit van de snelweg A7. Het ‘gele hesje’ werd door de truck geraakt op rotonde bij een straatblokkade van de protestbeweging, aldus de lokale autoriteiten. Het is niet duidelijk of er opzet in het spel was. De Poolse vrachtwagenchauffeur is in hechtenis genomen. Volgens Franse media was de demonstrant 23 jaar oud.

De protestbeweging van de 'gele hesjes' is sinds half november overal in het land aanwezig om te demonstreren voor meer koopkracht en tegen de hervormingen van de Franse regering. Daarbij richten ze geregeld wegversperringen op. In de marge van de protesten zijn al verscheidene mensen om het leven gekomen.

Doden en gewonden

De acties van de ‘gele hesjes’ hebben sinds de aanvang al diverse mensen het leven gekost en honderden gewonden opgeleverd. Op 17 november, de eerste dag van protesten door de beweging, werd eveneens een ‘geel hesje’ overreden bij een blokkade nabij Savoye.

Twee dagen later kwam een motorrijder om het leven, toen een 37-jarige automobilist moest uitwijken voor oprukkende betogers en de tweewieler aanreed. En in de nacht van 1 op 2 december overleed een automobilist na een aanrijding met een vrachtwagen die in Arles moest stoppen bij een blokkade.

Een 80-jarige vrouw raakte in havenstad Marseille gewond, toen zij werd geraakt door een traangasgranaat van de politie. De bejaarde overleed een dag later in het ziekenhuis na te zijn geopereerd. Op 10 december werd een jonge vrouw gedood in Chasseneuil-sur-Bonnieure, toen haar auto op een bij een blokkade stilstaande vrachtwagen inreed.

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.