Volledig scherm
Brazil's new President Jair Bolsonaro and his wife Michelle Bolsonaro, wave to supporters as they drive past after his swearing-in ceremony, in Brasilia, Brazil January 1, 2019. REUTERS/Ricardo Moraes © REUTERS

Populist Bolsonaro nieuwe president Brazilië

De omstreden rechtse populist Jair Bolsonaro is dinsdag in het parlement geïnstalleerd als president van het meer dan tweehonderd miljoen inwoners tellende Brazilië. De 63-jarige, tot voor kort vrijwel onbekende politicus, legde de eed af in de hoofdstad Brasilia. 

Hij won afgelopen jaar de presidentsverkiezingen overweldigend met de boodschap dat hij de door de corrupte elite veroorzaakte problemen te lijf kan. Bolsonaro herhaalde zijn boodschap tegenover de parlementariërs en riep ze op om hem te helpen om ,,Brazilië definitief te bevrijden van het juk van de corruptie, de misdaad, het economische wanbeleid en het ideologische keurslijf.’’

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Bolsonaro heeft een grote achterban. © EPA

Bolsonaro heeft eerder de militaire dictatuur in het land (1964-1985) geprezen en zich laatdunkend uitgelaten over onder meer vrouwen, homo's en zwarten. Zijn critici zien in hem daarom een groot gevaar voor democratie, voor rechten van zwarte Brazilianen, indianen of homo's. Ze vrezen bovendien dat het land met Bolsonaro's  ‘economische rechterhand’, ex-investeringsbankier Paulo Guedes, een extreem neoliberale minister van Financiën krijgt. Bolsonaro wordt ook de 'Braziliaanse Trump' genoemd. De echte Trump feliciteerde dinsdag zijn nieuwe ambtgenoot Bolsonaro hartelijk met zijn tweets.

Brazilië lijdt na zestien jaar van linkse regeringen onder een vrijwel constante recessie, enorme corruptie en uiterst gewelddadige misdaad. Velen zien in Bolsonaro de enige kans. De populist, die in september ternauwernood een moordaanslag overleefde, reed in een open Rolls-Royce samen met zijn vrouw Michele het regeringscentrum in Brasilia binnen. Meer dan 12.000 politiemensen en militairen zijn uitgerukt om de inauguratie te beveiligen.