Volledig scherm
Dilma Rousseff vrijdag op de Braziliaanse televisie. © afp

President Brazilië belooft hervormingen

UpdateDe Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft zich voor het eerst uitgelaten over de demonstraties die sinds een week in het land worden gehouden. Op tv zei ze vrijdagavond dat vreedzame betogingen bij een sterke democratie horen, maar dat geweld niet wordt getolereerd.

Volledig scherm
Een vreedzame betoging vrijdag in Belo Horizonte. © afp

Rousseff gaf toe dat haar regering veel zaken 'sneller en beter' kan aanpakken. Ze uitte de wens het Braziliaanse politieke systeem transparanter te maken. Ze zegde toe met een nieuw plan te komen ter verbetering van het openbaar vervoer. Ook beloofde ze winsten uit oliewinning ten goede van het onderwijs te laten komen. Verbetering van de gezondheidszorg moet op korte termijn tot stand komen door het aanstellen van grote aantallen buitenlandse artsen, aldus Rousseff.

Steun
Ze viel de actievoerders niet af en stelde dat de regering sociale veranderingen steunt. Ook is ze naar eigen zeggen verplicht om te luisteren naar de 'stemmen op straat' en wil ze een dialoog aangaan met alle partijen.

De betogingen die afgelopen dagen op steeds meer plaatsen de kop opstaken, lopen sinds donderdag geregeld uit op rellen waarbij grootschalige vernielingen en plunderingen plaatsvinden. Rousseff werd van verschillende zijden opgeroepen zich over de toestand uit te spreken. Ze wachtte daarmee tot na een vrijdagochtend gehouden crisisberaad.

Verkwisting
De woede van betogers is onder meer gericht op de hoge tarieven in het openbaar vervoer en de 'verkwisting' van belastinggeld bij de organisatie van grote sportevenementen. Op dit moment is het land het toneel van de Confederations Cup, een opwarmtoernooi voor het volgend jaar in Brazilië te houden WK voetbal. In 2016 worden de Olympische Spelen gehouden in Rio de Janeiro.

Hieronder de beelden van Rousseffs tv-toespraak.