Xi Jinping
Volledig scherm
Xi Jinping © getty

President China wil religie tolereren

De Chinese president Xi Jinping wil dat de regerende Communistische Partij zich toleranter opstelt jegens traditionele religies. Die kunnen volgens hem helpen een moreel vacuüm te vullen, aldus bronnen rond het staatshoofd van het land dat officieel al bijna 65 jaar het communisme aanhangt.

Xi groeide op in het puriteins communistische China van Mao Zedong (of Tse-tung, 1893-1976). Hij is volgens zegslieden erg bezorgd over het moreel verval van het land dat gepaard gaat met een obsessie om veel geld te verdienen. Xi hoopt dat 'de traditionele cultuur en religie, zoals confucianisme, boeddhisme en taoïsme, het vacuüm helpt vullen dat nu de corruptie voedt'.

Campagne tegen corruptie
Xi heeft onder meer een campagne tegen corruptie in gang gezet. Maar de bronnen stellen 'dat Xi begrijpt dat dat alleen de symptomen bestrijdt en dat een hervorming van het politieke stelsel en van het geloof nodig is om van de ziekte corruptie te genezen', aldus meldingen maandag in de krant South China Morning Post.

In de beginjaren van het communisme was corruptie een weinig voorkomend probleem. Maar tussen 2008 en vorig jaar waren er volgens officiële cijfers 143.000 veroordelingen van overheidsfunctionarissen wegens corruptie of plichtsverzuim. Dat zijn bijna 80 veroordelingen per dag.

 1. Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten
  Video

  Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten

  De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten zorgen op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten. "Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.
 2. Corona-uitbraak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’
  Video en update

  Corona-uit­braak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’

  De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is mogelijk te wijten aan het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Achttien personen zijn inmiddels besmet met het nieuwe coronavirus. Veertien van hen waren op 15 mei aanwezig in de Alte Scheune (Oude Schuur) in Moormerland.