Berlusconi.
Volledig scherm
Berlusconi. © REUTERS

President Italië platgebeld: vrees dat Berlusconi terugkomt

UpdateHet Quirinaalspaleis van de Italiaanse president Giorgio Napolitano wordt platgebeld door de ministeries van Buitenlandse Zaken van andere Europese landen. Daar leeft de bezorgdheid dat Silvio Berlusconi terug zou kunnen keren als premier. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica vandaag.

In zijn centrumrechtse Volk van de Vrijheid werd deze week de roep luider om de vorig jaar afgetreden Berlusconi kandidaat-premier te laten zijn bij de verkiezingen volgend jaar. In andere Europese hoofdsteden wordt dat als gevaar gezien. Berlusconi zou alles ruïneren wat de huidige premier Mario Monti met zijn solide hervormingsbeleid heeft bereikt, aldus een bron van de krant la Repubblica.

Monti's regering kwam in november aan de macht. In zijn kabinet zitten alleen deskundigen en geen beroepspolitici. Zijn zakenkabinet is er vooral op gebrand om de torenhoge schuldenlast van Italië terug te dringen. Niet iedereen steunt het bezuinigingsbeleid. De partij Lega Nord, die opkomt voor het rijke noorden van Italië, voert stevig oppositie tegen zijn kabinet.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.