Berlusconi.
Volledig scherm
Berlusconi. © REUTERS

President Italië platgebeld: vrees dat Berlusconi terugkomt

UpdateHet Quirinaalspaleis van de Italiaanse president Giorgio Napolitano wordt platgebeld door de ministeries van Buitenlandse Zaken van andere Europese landen. Daar leeft de bezorgdheid dat Silvio Berlusconi terug zou kunnen keren als premier. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica vandaag.

In zijn centrumrechtse Volk van de Vrijheid werd deze week de roep luider om de vorig jaar afgetreden Berlusconi kandidaat-premier te laten zijn bij de verkiezingen volgend jaar. In andere Europese hoofdsteden wordt dat als gevaar gezien. Berlusconi zou alles ruïneren wat de huidige premier Mario Monti met zijn solide hervormingsbeleid heeft bereikt, aldus een bron van de krant la Repubblica.

Monti's regering kwam in november aan de macht. In zijn kabinet zitten alleen deskundigen en geen beroepspolitici. Zijn zakenkabinet is er vooral op gebrand om de torenhoge schuldenlast van Italië terug te dringen. Niet iedereen steunt het bezuinigingsbeleid. De partij Lega Nord, die opkomt voor het rijke noorden van Italië, voert stevig oppositie tegen zijn kabinet.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”