Giorgio Napolitano
Volledig scherm
Giorgio Napolitano © reuters

President Italië wil niet afgeluisterd worden

President Giorgio Napolitano van Italië staat erop dat het Openbaar Ministerie hem niet mag afluisteren. Het hoogbejaarde staatshoofd stapte vandaag naar het Constitutioneel Hof om de vernietiging te eisen van reeds uitgewerkte letterlijke teksten van telefoontaps.

Het OM in Palermo onderzoekt of er in het verleden is onderhandeld tussen staat en maffia. Een medewerker van Napolitano wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij pogingen om die veronderstelde gesprekken in de doofpot te stoppen. In het kader van dat onderzoek werd ook het Quirinaalspaleis in Rome afgeluisterd, waar Napolitano kantoor houdt.

Het OM weigert de telefoontaps te vernietigen omdat die misschien nog nuttig zijn voor het verdere onderzoek, aldus Italiaanse media. Napolitano wijst erop dat hij volgens de grondwet strafrechtelijke immuniteit geniet zolang er geen verdenking is van hoogverraad of schending van de constitutie. De oud-communist beschouwt het als zijn plicht om die immuniteit ongeschonden door te geven aan zijn opvolger.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.