Giorgio Napolitano
Volledig scherm
Giorgio Napolitano © reuters

President Italië wil niet afgeluisterd worden

President Giorgio Napolitano van Italië staat erop dat het Openbaar Ministerie hem niet mag afluisteren. Het hoogbejaarde staatshoofd stapte vandaag naar het Constitutioneel Hof om de vernietiging te eisen van reeds uitgewerkte letterlijke teksten van telefoontaps.

Het OM in Palermo onderzoekt of er in het verleden is onderhandeld tussen staat en maffia. Een medewerker van Napolitano wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij pogingen om die veronderstelde gesprekken in de doofpot te stoppen. In het kader van dat onderzoek werd ook het Quirinaalspaleis in Rome afgeluisterd, waar Napolitano kantoor houdt.

Het OM weigert de telefoontaps te vernietigen omdat die misschien nog nuttig zijn voor het verdere onderzoek, aldus Italiaanse media. Napolitano wijst erop dat hij volgens de grondwet strafrechtelijke immuniteit geniet zolang er geen verdenking is van hoogverraad of schending van de constitutie. De oud-communist beschouwt het als zijn plicht om die immuniteit ongeschonden door te geven aan zijn opvolger.

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.