Volledig scherm
Giorgio Napolitano © reuters

President Italië wil niet afgeluisterd worden

President Giorgio Napolitano van Italië staat erop dat het Openbaar Ministerie hem niet mag afluisteren. Het hoogbejaarde staatshoofd stapte vandaag naar het Constitutioneel Hof om de vernietiging te eisen van reeds uitgewerkte letterlijke teksten van telefoontaps.

Het OM in Palermo onderzoekt of er in het verleden is onderhandeld tussen staat en maffia. Een medewerker van Napolitano wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij pogingen om die veronderstelde gesprekken in de doofpot te stoppen. In het kader van dat onderzoek werd ook het Quirinaalspaleis in Rome afgeluisterd, waar Napolitano kantoor houdt.

Het OM weigert de telefoontaps te vernietigen omdat die misschien nog nuttig zijn voor het verdere onderzoek, aldus Italiaanse media. Napolitano wijst erop dat hij volgens de grondwet strafrechtelijke immuniteit geniet zolang er geen verdenking is van hoogverraad of schending van de constitutie. De oud-communist beschouwt het als zijn plicht om die immuniteit ongeschonden door te geven aan zijn opvolger.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”