Volledig scherm
Leden van de Nationale Verkiezingscommissie in Egypte kondigen de resultaten van het referendum aan. © AFP

President Sisi van Egypte langer aan de macht door grondwetswijziging

President Abdul-Fatah al-Sisi blijft mogelijk tot 2030 aan de macht in Egypte. Inwoners van Egypte stemden voor een grondwetsaanpassing die een langer regime van al-Sisi mogelijk maakt. Critici van de president verwachten dat al-Sisi zijn autoritaire greep op het land hiermee verstevigd. 

Al-Sisi, die sinds 2013 aan de macht is, regeert door de grondwetsaanpassing hoe dan ook tot 2024. De aanpassing verlengde de ambtstermijn van de president namelijk van vier naar zes jaar. Een ander amendement, alleen van toepassing op al-Sisi, maakt het voor de president mogelijk om op te gaan voor een derde ambtstermijn. Hierdoor is hij mogelijk tot 2030 aan de macht.  

De uitslag van het referendum is overweldigend in het voordeel van al-Sisi, de grondwetswijziging ontving meer dan 88 procent van de stemmen. Pro-regeringsmedia, bedrijven en politici hadden alles op gezet voor een ja-stem en een hoge opkomst. Stemmers kregen onder andere eten uitgedeeld en gratis ritjes naar de stembus. Iedereen die het driedaagse referendum boycotte kon een boete verwachten van de regering. 

De overredingskracht van de pro-regeringspartijen ontbrak bij de oppositie, die een flinke minderheid hebben in het parlement en geen bondgenoten in de media. De websites van onafhankelijke media en mensenrechtengroepen zijn door de autoriteiten veelal geblokkeerd. De mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en de Internationale Commissie van Juristen hadden al gepleit voor een terugtrekking van de amendementen. De organisaties zijn bang dat het land nog autoritairder wordt. 

Het Egyptische parlement keurde de grondwetswijziging vorige week al goed. Ook daar was de uitslag in het voordeel van al-Sisi. Van de 554 parlementsleen stemden er slechts 22 tegen, één parlementslid onthield zich van de stemming. 

  1. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.