Volledig scherm
Trump laat zijn dreigende woorden horen aan de vooravond van zijn herverkiezingscampagne. © REUTERS

President Trump dreigt met het uitzetten van miljoenen illegalen

De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat zijn land miljoenen illegalen gaat uitzetten. Het agentschap van de politie dat belast is met migratie (ICE) begint volgende week aan de uitzettingen, aldus de president. Trump laat zijn dreigende woorden horen aan de vooravond van zijn herverkiezingscampagne.

Er zijn naar schatting twaalf miljoen migranten illegaal in de VS. Zij zijn vooral afkomstig uit Mexico en Centraal-Amerika. Trump verklaart dat Guatemala ‘klaar is’ om een overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten over het opnemen van de migrantenstroom.

‘ICE zal volgende week beginnen met het uitzetten van de miljoenen illegalen die hun weg naar de VS hebben gevonden’, twittert de president. ‘Ze zullen net zo snel worden verwijderd als dat ze binnenkomen.’ Trump looft Mexico voor het stoppen van de toestroom vanuit Guatemala.

Uiteraard krijgen de Democraten er in Trumps tweets weer van langs. ‘De Democraten in het Congres zijn de enigen die niets doen. Zij moeten eens stemmen om de mazen in de wet te dichten en de asielregels te repareren!’, klinkt het. De grenscrisis zal dan snel tot het verleden behoren, belooft Trump.

Illegalen afschrikken

Een anonieme regeringswoordvoerder zegt dat de uitzettingsactie zich voornamelijk zal richten op de ruim 1 miljoen uitgeprocedeerde asielzoekers die hun uitzetting nu ontlopen. Het is niet gebruikelijk dat dit soort acties aan de grote klok worden gehangen en mogelijk moeten Trumps uitlatingen nieuwe illegalen afschrikken.

Deze maand sloten de VS en Mexico een overeenkomst, waarbij het land beloofde de grens met Guatemala te zullen versterken om migranten tegen te houden. Ook beloofde Mexico mensen uit Centraal-Amerika op te nemen tot hun asielaanvraag is behandeld door rechters in de VS.

De president zal vanavond, tijdens een bijeenkomst in Orlando in de staat Florida, officieel zijn herverkiezingscampagne aftrappen. Tijdens de verkiezingsrace van 2016 was immigratie een van zijn speerpunten en de verwachting is dat het onderwerp ook nu weer bovenaan zijn campagnelijstje zal staan.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.