Conrad Black is met dank aan zijn vriend Donald Trump weer vrij man.
Volledig scherm
Conrad Black is met dank aan zijn vriend Donald Trump weer vrij man. © REUTERS

President Trump verleent vriend en frauduleuze krantenmagnaat gratie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel pardon verleend aan zijn vriend en krantenmagnaat Conrad Black, melden Amerikaanse media.

De 74-jarige Black was de oprichter van uitgeversconcern Hollinger International en moest de functie van bestuursvoorzitter neerleggen toen een intern onderzoek fraude aantoonde. De topman zou aandeelhouders benadeeld hebben door geld te onttrekken aan de onderneming, waarmee hij een luxe leventje kon leiden.

De krantenmagnaat werd in 2007 veroordeeld wegens fraude en belemmering van de rechtsgang en zat daarvoor 3,5 jaar in de cel. Toen Black werd bestraft, moest hij niet alleen een boete van 120.000 dollar betalen, maar ook 6,1 miljoen dollar terugbetalen.

Leermeester

,,Black zijn zaak heeft brede steun gekregen van vele prominenten die instaan voor zijn uitzonderlijke karakter. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het zakenleven en boeken over de geschiedenis geschreven. Ook heeft hij als leermeester gefungeerd toen hij in de gevangenis zat”, schreef het Witte Huis in een verklaring.

Black, een in Canada geboren Brit, leidde ooit een internationaal krantenimperium, met daarin titels als de Chicago Sun-Times, de Britse Daily Telegraph en de Jerusalem Post. ,,In het licht van deze feiten verdient meneer Black het presidentiële pardon volledig’’, luidt het statement. 

‘Onrechtvaardig‘

President Trump verleende Black zijn presidentiële pardon.
Volledig scherm
President Trump verleende Black zijn presidentiële pardon. © REUTERS

De president zou Black persoonlijk hebben gebeld met het goede nieuws en hem hebben verteld dat diens veroordeling ‘onrechtvaardig’ was en dat hij ‘nooit aangeklaagd had mogen worden’. ,,Het idee dat ik een misdaad zou begaan is volstrekte onzin’’, zei Black tegen de Britse omroep BBC. Hij wil nu zijn fortuin opnieuw opbouwen. ,,Het leven gaat verder, dit is een mooie dag.’’

  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.