Volledig scherm
Trump is naar eigen zeggen enorm begaan met het klimaat en weet er meer van dan de meeste mensen © REUTERS

President Trump ziet zichzelf als milieuactivist

,,Ik ben erg begaan met het klimaat’’, sprak de Amerikaanse president Trump gisteren tijdens een bijeenkomst van The Economic Club of New York. Gevraagd naar zijn visie op de klimaatsverandering zei Trump dat hij zichzelf ‘in veel opzichten als milieuactivist ziet’. Om even later toe te voegen dat hij milieuactivisten voor gek verslijt. ‘Loco’, bestempelde hij ze in het Spaans.

Quote

Ik denk dat ik meer weet over het klimaat dan de meeste mensen

President Trump

Amper een week nadat Trump zijn land formeel terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs liet de Amerikaanse leider zich erop voorstaan dat hij in zijn tijd als projectontwikkelaar ‘de beste klimaatvoorstellen’ zou hebben gedaan. Dat daar tijdens zijn presidentschap een ommekeer in gekomen is, lijkt hem te ontgaan.

De afgelopen jaren heeft Trump de regelgeving over de uitstoot van methaan teruggedraaid, de Obama-wetgeving over vervuiling door energiecentrales aangepast, voorstellen gedaan die verbruiksnormen van auto’s ondermijnen en de regels die waterwegen moeten beschermen laten vieren.

Geen geloof in energie

Uiteraard moesten de Democraten het in Trumps milieubetoog ontgelden. ,,De Democraten proberen de Amerikaanse energie af te sluiten’’, klonk het. ,,Ik geloof zelfs dat ze helemaal niet in energie geloven. Tot nu toe heb ik geen enkele vorm van energie gevonden waar ze wel achter staan’’, oreerde de president volgens The Hill.

De Democratische afgevaardigde Kathy Castor uit Florida diende Trump via Twitter van repliek. ‘Met het stijgen van de temperatuur en het zeeniveau gaan ook de kosten omhoog’, schreef de politica. ‘En je maakt het voor Amerikaanse bedrijven en gezinnen nog duurder door weg te lopen voor klimaatacties. Niet slim.’

Verdiensten voor klimaat

Ook in augustus, slechts een paar uur nadat Trump had bedankt voor een G7-bijeenkomst die juist over klimaatverandering zou gaan, roemde hij zijn verdiensten voor datzelfde klimaat. ,,Ik denk dat ik meer weet over het klimaat dan de meeste mensen’’, liet de president weten. 

Om te vervolgen: ,,Ik wil schone lucht en schoon water. Ik wil een welvarend land. Ik wil een spectaculair land, met banen, met pensioenen, met zoveel dingen. En dat is wat we gaan krijgen’’. In juli stipte hij in een toespraak aan wat hij als zijn nalatenschap op milieugebied beschouwt, schrijft de politieke nieuwssite.

Trump: ,,Jarenlang hebben politici Amerikanen wijsgemaakt dat een sterke economie en een florerende energiesector onverenigbaar zijn met een gezond milieu, dat het niet samengaat.’’ Hij denkt daar anders over. ,,We ontgrendelen Amerikaanse energie en zijn nu een grote exporteur van schoon, betrouwbaar Amerikaans gas.’’

Lees ook: Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”