President Xi krijgt levenslange macht: 2959 stemmen voor, 2 tegen

videoPresident Xi Jinping mag zo lang aanblijven als hij wil. Het Chinese Nationale Volkscongres stemde vandaag in met de voorgestelde grondwetswijziging waardoor een president voortaan niet meer na twee termijnen van vijf jaar hoeft af te zwaaien. 

De stemming, gehouden in de Grote Hal van het Volk te Beijing, verliep met een Noord-Koreaanse meerderheid: van de 2.964 van de totaal 3.000 afgevaardigden in het Chinese Volkscongres die stemden keerden zich slechts twee tegen de wetswijzing. Ook waren er drie onthoudingen. 

Die maatregel plaveit de weg voor de 64-jarige Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven. Na de dood van partijvader en alleenheerser Mao Zedong besloot president Deng Xiaoping in 1982 dat Chinese presidenten maximaal twee termijnen van vijf jaar mogen dienen. Hij hoopte daarmee een repressieve dictatuur - Mao regeerde tot zijn dood in 1976 met harde hand - te voorkomen.

De in 2012 aangetreden president Xi had eigenlijk in 2023 moeten aftreden. Dat hoeft nu dus niet. Al met al geldt Xi Jinping definitief als de meest sterke Chinese leider sinds Mao Zedong.

De regerende Chinese Communistische Partij, die deze week bijeen is voor zijn jaarlijkse congres, lanceerde vorige maand het voorstel voor de grondwetswijziging.

Volledig scherm
President Xi Jinping applaudiseert nadat het Chinese Volkscongres hem zondag vrijwel unaniem de onbeperkte macht gaf. © REUTERS

Geen  twijfel

Hoewel er in de publieke opinie naar Chinese begrippen de nodige kritiek klonk, bestond er nooit twijfel dat het amendement zou stranden. Het parlement zit vol met loyale partijleden. Het Chinese volkscongres heeft in zijn geschiedenis bovendien nooit een voorstel van de eigen communistische leiders afgewezen. 

Het Volkscongres heeft in de grondwetswijziging ook ingestemd met een commissie voor staatstoezicht. De instantie is verantwoordelijk voor de controle van het overheidsapparaat en heeft uitgebreide bevoegdheden. Critici zien het als een nieuw instrument voor politieke vervolging en versterking van de leidersrol van de partij.

Volledig scherm
Chinese afgevaardigden stemden met overweldigende meerderheid voor het amendement op de Grondwet die Xi Jinping niet langer bindt aan twee ambtstermijnen © AP
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’