Volledig scherm
De burgemeester van Austin, Texas, Steve Adler (links) introduceert Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana terwijl hij zijn officiële kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekendmaakt. © AFP

Presidentskandidaat Pete Buttigieg is opvallende nieuwkomer onder Democraten

De Democraat Pete Buttigieg heeft zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zondag officieel afgetrapt. De pas 37-jarige Buttigieg, burgemeester van de stad South Bend in Indiana en voormalig militair, zou de eerste president van de Verenigde Staten kunnen worden die openlijk homo is.

De jongste hoop van de Democraten presenteerde zich tijdens zijn eerste officiële kiesbijeenkomst als het gezicht van een nieuwe generatie. Hij uitte kritiek op de huidige president Donald Trump door te stellen dat hij een ander verhaal wil brengen dan ‘Make America Great Again’, Trumps campagneslogan. 

,,Ze doen de onmogelijke belofte dat we zouden kunnen terugkeren naar lang vervlogen tijden die nooit zo fantastisch waren als ze ons nu willen doen laten geloven’’, hekelde Buttigieg. Hij legde vooral de nadruk op zijn christelijke geloof en zijn seksuele identiteit.

Buttigieg verscheen de afgelopen paar maanden al veelvuldig in talkshows om zijn boodschap van ‘een nieuwe generatie leiderschap’ te verkondigen. Enkele dagen geleden kondigde hij nog aan dat zijn team in vier maanden tijd al 7 miljoen dollar heeft ingezameld. Ook in de peilingen steeg hij flink, tot onder Bernie Sanders en Joe Biden, hoewel die laatste zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld.

Volledig scherm
Pete Buttigieg begroet zijn echtgenoot Chasten Glezman (rechts) na zijn aankondiging dat hij zal meedoen aan de Democratische voorverkiezingen. © AFP

18 Democraten doen al gooi naar presidentschap

Bij elkaar hebben nu al 18 Democraten aangekondigd dat ze een gooi willen doen naar het Witte Huis. Zo krijgt Buttigieg naast Bernie Sanders onder meer concurrentie van Beto O'Rourke, Elizabeth Warren, Julian Castro, Kamala Harris en Amy Klobuchar. In februari 2020 beginnen de voorverkiezingen.

Volledig scherm
Mensen wachten in Bend, Indiana, op hun burgemeester Peter Buttigieg, die zich kandidaat stelt voor de Democratische voorverkiezingen. © AFP