Volledig scherm
Chaucher Birkar ontvangt de Fieldsmedaille, vlak voordat hij werd gestolen. © EPA

Prestigieuze wiskundeprijs minuten na uitreiking gestolen

Chaucher Birkar won de meest prestigieuze wiskundeprijs ter wereld, de Fieldsmedaille. Een half uur nadat hij de prijs, ook wel de Nobelprijs voor de wiskunde, in ontvangst mocht nemen, werd die gestolen.

Birkar is professor aan de Universiteit van Cambridge. Hij won de prijs samen met drie andere wiskundigen tijdens een jaarlijks internationaal wiskundecongres. Dit jaar werd dit congres gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië.

De professor zou de medaille in een koffertje op een tafel laten liggen. Bovenop de koffer lagen zijn mobiele telefoon en portemonnee. De politie vond later het lege koffertje terug onder een bankje.

De Fieldsmedaille wordt iedere vier jaar uitgereikt aan vier wiskundigen onder de 40.

Volgens de krant O Globo zou de dief dankzij bewakingsbeelden al geïdentificeerd zijn.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.