Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Thinkstock

Primeur: wetenschappers ontdoen embryo van erfelijke ziekte

Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een menselijke embryo te ontdoen van een erfelijke ziekte. Met een zogeheten 'knip-en-plak-techniek' werd bij een speciaal gekweekte embryo een erfelijke hartaandoening ongedaan gemaakt.

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature, waarin de wetenschappers stellen dat er potentie is om in de toekomst duizenden erfelijke ziektes te corrigeren voordat een kind geboren is. 

Waarschijnlijk zal dit echter nog niet zo snel gebeuren. Voordat de techniek beschikbaar wordt in klinieken, moet het experiment nog vele malen worden herhaald om te kijken of de resultaten stabiel blijven. Wel worden de effectiviteit en veiligheid van de techniek met het oog op de toekomst al hoopgevend genoemd. 

Controverse 

Hoewel het resultaat baanbrekend genoemd mag worden, is de methode ethisch gezien controversieel. Met de nieuwe techniek zou de mens 'voor God kunnen spelen'. Zo bestaat de vrees dat de aanpassingen zich niet beperken tot het uitbannen van ziektes,  maar dat de mens steeds meer maakbaar zou worden op allerlei vlakken. 

In Nederland lijkt onderzoek of het uitvoeren van de methoden vooralsnog niet mogelijk. Waar de Amerikanen embryo's gebruikten die zij speciaal kweekten voor onderzoeksdoeleinden, is dit niet toegestaan in Nederland. Eerder dit jaar kwam de Gezondheidsraad echter wel met het advies om de wetgeving omtrent dit onderwerp te verruimen. Het politiek landschap in Nederland is echter op medisch ethisch vlak sterk verdeeld.

CRISPRO-Cas-methode

Maar hoe werkt de methode precies? Het gaat om de zogeheten CRISPRO-Cas-methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal 'geprogrammeerd' eiwit. Simpel gezegd gaat deze eiwitcel precies naar de plaats waar de ziekte zich bevindt en 'knipt' het dna doormidden. Vervolgens hoort de dna-breuk zelf op de juiste manier te herstellen. Tijdens het onderzoek gebeurde dat in de helft van de gevallen. 

  1. Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine

    Oud-ko­ning Albert II verplicht tot vader­schaps­test in zaak ‘dochter’ Delphine

    Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter.