Prinses Beatrix viert haar 80ste verjaardag met een ingetogen feest

videoHet is een bescheiden feest, dat prinses Beatrix vanavond voor haar 80ste verjaardag in het paleis op de Dam in Amsterdam geeft. De voormalige koningin ontvangt zo'n 200 genodigden in het paleis waar ze vijf jaar geleden met het ondertekenen van de abdicatieverklaring terugtrad als vorstin en haar oudste zoon Willem-Alexander koning liet worden.

Uiteraard zijn hij, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane aanwezig bij het feest. Net als prinses Mabel, haar twee dochters, prins Constantijn, prinses Laurentien en hun dochters en zoon. Beatrix werd afgelopen woensdag 80 jaar.

Opmerkelijk genoeg zijn niet alle Oranjes van de partij in Amsterdam. Beatrix' zus prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven wel, net als hun vier zoons en schoondochters. Maar haar andere zussen, de prinsessen Irene en Christina, en hun kinderen ontbreken.

Ook staan er geen namen van buitenlandse (voormalige) vorsten op de gastenlijst. Leden van het Nederlandse kabinet evenmin. Oud-minister Laurens Jan Brinkhorst arriveerde wel tussen de andere gasten. Hij is een naaste vriend van Beatrix en de vader van prinses Laurentien.

Vrienden

De meeste gasten zijn (oud)-leden van de voormalige hofhouding en vrienden van Beatrix uit de culturele wereld, zoals choreograaf Hans van Maanen en cabaretier Paul van Vliet. De Hagenaar is een oude studievriend van de prinses en kan nog altijd één keer per jaar op een bezoek van haar aan zijn voorstellingen rekenen.

Veruit de meeste gasten verzamelden op een andere locatie en werden per luxe touringcar naar het paleis gebracht. Oudere gasten, die slecht ter been zijn, namen een taxi naar de Dam. Een uitzondering is War Child-oprichtster Willemijn Verloop. De hechte vriendin van prinses Mabel woont in Amsterdam en kwam met haar partner op de fiets naar het paleis. Ze plaatste het rijwiel, met zwart krat voorop, tegen een dranghek en betrad in haar feestjurk het paleis. 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren met hun dochters, de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane bij het Koninklijk Paleis op de Dam voor het verjaardagsontvangst van prinses Beatrix. © ANP
Volledig scherm
Prinses Mabel met haar dochters gravin Luana en gravin Zaria. © ANP
Volledig scherm
Prins Bernard en prinses Annette. © ANP
Volledig scherm
Prinses Beatrix arriveert zelf bij het Koninklijk Paleis. © ANP
Volledig scherm
Tjeenk Willink komt aan bij het Koninklijk Paleis op de Dam. © ANP