Volledig scherm
Een foto van de 19-jarige Ivana Smit tijdens de uitvaartplechtigheid. © ANP

Privédetective: Dood Ivana Smit was geen ongeluk

De dood van model Ivana Smit (18) in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur was ,,zeker geen tragisch ongeval''. Dat is de conclusie van privédetective Mark Williams-Thomas na eigen onderzoek in opdracht van de nabestaanden van het Limburgse model.

Thomas meldde via Twitter dat hij ,,duidelijk bewijs heeft dat naar Ivana's dood een moordonderzoek moet worden verricht". In een toelichting aan de Belgische zender TV Limburg zei Williams-Thomas: ,,Als dit in Groot-Brittannië was gebeurd, zou er zeker een moordonderzoek zijn gestart." De detective verwacht de komende zeven tot tien dagen nog meer informatie. Daarna zal hij verslag uitbrengen aan de familie en de autoriteiten in Nederland en Maleisië.

Williams-Thomas keerde vandaag terug uit Maleisië. Hij hoopt dat zijn bevindingen de Maleisische autoriteiten doen overwegen om het onderzoek te heropenen. De detective schetst tegenover TV Limburg dat corruptie binnen de politie een groot probleem is in Maleisië. ,,Het is een schokkende gedachte dat de politie in de 21ste eeuw meedoet aan doofpotoperaties." Hij ziet echter toch mogelijkheden: ,,Mensen zijn bang, maar ze willen wel graag anoniem praten'', zo zei hij.

Letsel

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. De politie ging al snel uit van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Sectie door de Nederlandse patholoog Frank van de Goot bracht aan het licht dat ze al letsel had voordat ze van grote hoogte naar beneden stortte.

Eerder werd al bekend dat er drugs gevonden zijn in het lichaam van het meisje. Het gaat om cocaïne die al ‘langer’ voor haar dood zou zijn ingenomen.

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”