Problematisch: rouwende orkamoeder houdt overleden kalfje al week bij zich
De rouwende orkamoeder uit het Canadese Victoria wil haar overleden jong nog steeds niet achterlaten. Ze probeert haar dode kalf al een week aan het wateroppervlakte te houden. Daardoor raakt de droeve walvis raakt steeds verder achterop bij haar orkafamilie. Wetenschappers vrezen dat haar gezondheid in het gedrang komt.
Al zeven dagen op rij weigert orka Tahlequah haar dood kalfje, dat geboren werd op 24 juli, achter te laten. Ze draagt het lijkje op een van haar vinnen of duwt het op haar hoofd door het water.
Tahlequah, ook gekend als J35, maakt deel uit van J-clan, een orkagroep die bestaat uit drie families: de J-, K- en L-groep. Het rouwende orkavrouwtje krijgt steun van andere leden uit de J-familie, die haar in steeds grotere aantallen vergezellen.
Maar Taylor Shedd, die deel uitmaakt van Soundwatch, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van orka’s tegen verstoring door boten en schepen, zag maandag hoe Tahlequah steeds verder verwijderd raakte van de rest van de groep. Mogelijk wordt J35 te vermoeid om zo verder te blijven gaan. Samen met zijn crew volgt hij Tahlequah om haar toestand op te volgen en om te vermijden dat plezierjachten en walvisspotters te dicht bij de dieren komen.
Wat is er erger dan verdriet?
Diep duiken
Elke keer wanneer Tahlequah haar greep op het kalfje verliest, moet ze naar de diepte duiken om het weer naar boven te halen. ,,Ze moet zes, zeven keer diep inademen om een diepe, lange duik te maken om dat karkas te gaan halen”, zegt zegt Deborah Giles, onderzoekswetenschapper bij het Center for Conservation Biology aan de universiteit van Washington en onderzoeksdirecteur van de ngo Wild Orca aan The Seattle Times. ,,Wat ik vreselijk vind, is wanneer het de laatste keer gaat zijn? En ze moet die beslissing nemen om het niet te gaan halen.”
Wetenschappers die de ernstig bedreigde orka’s bestuderen, maken zich grote zorgen. ,,Ik ben zo bang voor haar welzijn. Ze is een twintigjarig vrouwtje op fokleeftijd en we hebben haar nodig”, aldus Giles. ,,Ik voel zo mee met die familie. En wat haar mentale gezondheid betreft: ze lijdt echt. Wat is er erger dan verdriet? Ik weet niet eens of er een woord voor bestaat, maar dat is waarin ze zich bevindt.”
Alle kalfjes overleden
Niet alleen onderzoekers, ook de lokale bevolking trekt zich het lot van Tahlequah en de andere walvissen erg aan. De J-clan, die officieel ook de southern resident killer whales (SRKW) worden genoemd, telt momenteel nog amper 75 leden. De voorbije jaren zijn alle kalfjes die geboren werden bij de SRKW overleden. Momenteel ziet het er ook erg slecht uit voor Scarlet (J50), een ander lid van de J-familie, die lijkt te verhongeren.
De toekomst van de dieren in groot gevaar, niet in het minst omdat de voorraden chinookzalm, waarvan de SRKW afhankelijk zijn voor hun voedsel, enorm geslonken zijn. De chinookzalm is ondertussen immers zelf een bedreigde diersoort. De Canadese overheid heeft daarom dit jaar de sportvisserij aan banden gelegd, al is dat volgens kenners nog onvoldoende. ,,Wat we nodig hebben is een gigantische, nooit eerder geziene verandering om deze populatie te herstellen”, aldus Giles.
De populatie heeft nog nog maximaal vijf jaar de tijd om zich voort te planten
,,We hebben al lang bewezen dat deze visetende walvissen steeds magerder worden en het aantal sterfgevallen neemt toe. Deze babywalvis en alle anderen van de afgelopen drie jaren waren niet leefbaar omdat de moeders onvoldoende eten hebben. Punt uit", zegt Ken Balcomb van het Whale Research Center.
Volgens de expert hebben de SRKW nog maximaal vijf jaar de tijd om zich verder voort te platen. ,,Als het in die vijf jaar niet lukt, gaat het niet gebeuren", waarschuwt hij. Het centrum dringt er daarom bij de Amerikaanse en Canadese overheid op aan om dringend werk te maken van maatregelen om de voorraden chinookzalm te herstellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Herovering van Cherson hét doelwit voor Oekraïne
Het verlies van Cherson, provinciehoofdstad in het zuiden van Oekraine, is nog altijd pijnlijk. Wonnen de Russen door omkoping? De Oekraïners hopen de stad met een paar weken terug in handen te hebben. Als het Westen maar snel voldoende wapens levert. -
PREMIUMmet video
Baby en kind achtergelaten tussen rugzakken terwijl ouders duik nemen in Belgisch zwembad
Een drama werd zondagavond op het nippertje voorkomen in het Belgische zwembad Plopsaqua. Een baby en een kind van 1,5 jaar waren achtergelaten tussen een paar rugzakken terwijl de ouders aan het zwemmen waren. Ze dreigden het bewustzijn te verliezen, maar konden net op tijd worden gered. -
Nieuw-Zeelandse familie vindt menselijke resten na aankoop verlaten opslagbox op veiling
Een Nieuw-Zeelandse familie heeft nietsvermoedend een opslagbox aangekocht waarin koffers waren opgeslagen waarin menselijke resten zaten. Ze sloegen meteen alarm na hun gruwelijke vondst. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Drama bij Capitool in Washington: man ramt barricades en schiet zichzelf dood
In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is een man met zijn wagen ingereden op de barricades voor het Capitool, het parlement van de Verenigde Staten. Dat meldt de politie. De man schoot zichzelf vervolgens neer en overleed.
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Verdachte aanslag Rushdie ‘liep altijd met gebogen hoofd door zijn buurt’
Salman Rushdie werd tien keer met een mes gestoken toen hij zich voorbereidde om vrijdag te spreken in het Chautauqua-instituut in het westen van New York. Over hoofdverdachte Hadj Matar wordt steeds meer bekend. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.