Volledig scherm
Een flink pak sneeuw bedekt een chalet in Val Thorens © Val Thorens Resort

Problemen in wintersportgebieden door hevige sneeuwval

Hevige sneeuwval zorgt voor problemen in de Franse Alpen. In wintersportgebieden zijn pistes dicht, hier en daar wegen afgesloten en soms wordt het toeristen zelfs verboden hun accommodatie te verlaten. 

Volledig scherm
Een sneeuwschuiver aan het werk in Val Thorens. © Val Thorens Resort

In het Franse plaatsje Tignes is het goed raak. Na een heftige storm, met windstoten tot 200 kilometer per uur, mogen bezoekers hun hotel of appartement niet meer uit. Wie beelden van het gebied ziet, moet goed kijken om huizen te onderscheiden in de sneeuwmassa.

Ook op de bekende wintersportlocatie Val Thorens is het raak. De weg tussen het dorp en het nabijgelegen Les Menuires is afgesloten wegens de sneeuwval. Inmiddels mogen bezoekers wel weer naar buiten, al wordt hen aangeraden om zeer voorzichtig te zijn. Volgens de Facebookpagina van het skigebied is er op het moment een zeer groot lawinegevaar.

Begaanbaar houden

De reddingsdiensten hebben voorlopig hun handen vol om de wegen begaanbaar te houden, vooral in het gebied Savoie. Als gevolg van de aanhoudende neerslag door storm Eleanor dreigen beken te overstromen. Vanwege lawinegevaar en aardverschuivingen zijn er in totaal zo'n 25 wegen deels of volledig afgesloten.

Zo is het plaatsje Saint-Christophe en Oisans is na een modderstroom niet meer bereikbaar. Daarnaast is in Morêtel-de-Maille een oudere vrouw overleden aan een hartaanval nadat haar huis was overstroomd, zo meldt de Franse krant Le Dauphiné Libéré.

Opnieuw neerslag 

De problemen houden naar verwachting aan. Vandaag wordt opnieuw veel neerslag verwacht. In lager gelegen gebieden gaat het om regen, maar hoger in de bergen is het sneeuw. De combinatie met de harde wind zorgt voor aanhoudend lawinegevaar. Dat meldt wintersportsite Snow Republic. Zowel Tignes als Val Thorens zijn populaire locaties onder Nederlandse vakantiegangers.

In Oostenrijk kwamen gisteren nog een moeder (45) en haar 11-jarige dochter om het leven door een lawine. Het meisje werd nog gered, maar overleed alsnog. De moeder werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar ze overleed.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.