Problemen met door Nederland gekocht vaccin: Proefpersoon kreeg ontsteking aan ruggenmerg
UPDATE / videoFarmaceut AstraZeneca heeft proeven met een mogelijk coronavaccin stilgelegd nadat een proefpersoon een ontsteking aan het ruggenmerg heeft opgelopen. Dat meldt The New York Times.
Delen per e-mail
Dinsdagavond maakte AstraZeneca bekend de vaccinproeven tijdelijk te staken vanwege veiligheidsredenen. De Britse farmaceut was bezig aan de laatste testfase van een coronavaccin dat in Oxford is ontwikkeld. Talloze landen, waaronder Nederland, hebben al miljoenen doses van het Oxford-vaccin besteld. Op basis van afspraken die binnen de Europese Unie zijn gemaakt, zou ons land straks maximaal 15,5 miljoen vaccins ontvangen.
Bij de proefpersoon in kwestie is myelitis transversa geconstateerd, vertellen ingewijden aan de krant. Dat is een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming. De ontsteking is het gevolg van een virusinfectie, maar kan in zeer uitzonderlijke gevallen ook een bijwerking van een vaccin zijn. Zo zijn gevallen bekend van patiënten die de ontsteking kregen nadat ze een Hepatitis A-vaccin kregen toegediend.
‘Stopzetten is routineprocedure’
AstraZeneca wil niet bevestigen dat het om myelitis transversa gaat. Ook is vooralsnog niet duidelijk of er überhaupt een verband bestaat met het coronavaccin. Het tijdelijk stopzetten van de vaccinproeven is een routineprocedure die moet plaatsvinden als een proefpersoon een ‘potentieel onverklaarbare ziekte oploopt’, benadrukt de farmaceut in een officiële verklaring. ‘In studies met veel mensen kan het gebeuren dat iemand ziek wordt, maar het moet onafhankelijk en zorgvuldig worden onderzocht.’ Een onafhankelijke medische commissie doet nu onderzoek naar de kwestie.
Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, zegt dat zijn bedrijf veiligheid en de belangen van de samenleving als belangrijkste prioriteit beschouwt. ,,Deze tijdelijke pauze is daar het levende bewijs van. De onafhankelijke commissie zal leidend zijn bij het beantwoorden van de vraag wanneer de testen kunnen herstarten.”
Het Oxford-vaccin wordt door deskundigen getipt als grote kanshebber om als eerste de markt op te kunnen. Dat zou mogelijk dit jaar zelfs al kunnen gebeuren. Of de tijdelijke stop consequenties heeft, moet nog blijken. AstraZeneca hoopt dat ‘het tijdspad zo min mogelijk wordt vertraagd’ maar benadrukt dat ‘veiligheid boven alles gaat'.
‘Dit kan gewoon gebeuren’
Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het Leids Universitair Medisch Centrum, schrikt niet meteen van het nieuws. ,,Dit soort dingen kan gewoon gebeuren tijdens fase 3-studies", zegt ze. ,,Het komt niet heel vaak voor, maar af en toe wel. Je doet een studie met 30.000 mensen, dan kan het zo zijn dat één van hen in het ziekenhuis belandt. Dat hoeft natuurlijk niet meteen met het vaccin te maken te hebben. En als ik de berichten lees, heb ik het idee dat men ook denkt dat dat niet zo is. Maar het moet natuurlijk wel zeer grondig worden onderzocht. Je wil niet dat het wél door het vaccin komt, en dat je toch doorgaat. Daarom is het heel goed dat dit gebeurt.”
De Amerikaanse farmaceut Moderna, dat ook in een vergevorderd stadium van een coronavaccin is, laat in een reactie weten dat de ontwikkelingen bij AstraZeneca geen consequenties heeft voor hun vaccinproeven.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelfdoding Zuid-Koreaanse transgender na ontslag uit leger
Een Zuid-Koreaanse transgender die vanwege haar geslachtsverandering uit het leger is ontslagen, heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Byun Hee-soo werd gisteren in haar woning gevonden, nadat haar smeekbedes om weer in dienst te mogen, werden genegeerd. Haar dood zorgt voor woede. ‘Wie haar bespotte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’ -
PREMIUMCoronavirus
Geen vaccinatieplicht, maar ‘onacceptabel’ als ziekenhuispersoneel het niet doet
Zorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt niet inenten ‘onverstandig en onacceptabel’. Maar een vaccinatieplicht komt er in Nederland niet. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMvideo
Harry en Meghan op oorlogspad bij Oprah: verbrandt droompaar van weleer alle schepen achter zich?
Oprah With Meghan And Harry, zondagavond uitgezonden in de Verenigde Staten, belooft een geseling te worden voor het Britse koningshuis. Het verbolgen echtpaar is op oorlogspad. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUM
Coronavaccin mogelijk nog dit jaar op de markt: ‘De ontwikkelingen gaan snel’
Mogelijk komt er dit kalenderjaar tóch een vaccin tegen het coronavirus op de Europese markt. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat gaat over de toelating van potentiële vaccins binnen de EU. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Macron erkent moord en marteling Algerijnse vrijheidsstrijder
De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag erkend dat de Algerijnse advocaat en vrijheidsstrijder Ali Boumendjel tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in 1957 “in de naam van Frankrijk” is gemarteld en vermoord. De officiële lezing was destijds dat Boumendjel zijn eigen leven beëindigde.