Problemen met door Nederland gekocht vaccin: Proefpersoon kreeg ontsteking aan ruggenmerg
UPDATE / videoFarmaceut AstraZeneca heeft proeven met een mogelijk coronavaccin stilgelegd nadat een proefpersoon een ontsteking aan het ruggenmerg heeft opgelopen. Dat meldt The New York Times.
Delen per e-mail
Dinsdagavond maakte AstraZeneca bekend de vaccinproeven tijdelijk te staken vanwege veiligheidsredenen. De Britse farmaceut was bezig aan de laatste testfase van een coronavaccin dat in Oxford is ontwikkeld. Talloze landen, waaronder Nederland, hebben al miljoenen doses van het Oxford-vaccin besteld. Op basis van afspraken die binnen de Europese Unie zijn gemaakt, zou ons land straks maximaal 15,5 miljoen vaccins ontvangen.
Bij de proefpersoon in kwestie is myelitis transversa geconstateerd, vertellen ingewijden aan de krant. Dat is een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming. De ontsteking is het gevolg van een virusinfectie, maar kan in zeer uitzonderlijke gevallen ook een bijwerking van een vaccin zijn. Zo zijn gevallen bekend van patiënten die de ontsteking kregen nadat ze een Hepatitis A-vaccin kregen toegediend.
‘Stopzetten is routineprocedure’
AstraZeneca wil niet bevestigen dat het om myelitis transversa gaat. Ook is vooralsnog niet duidelijk of er überhaupt een verband bestaat met het coronavaccin. Het tijdelijk stopzetten van de vaccinproeven is een routineprocedure die moet plaatsvinden als een proefpersoon een ‘potentieel onverklaarbare ziekte oploopt’, benadrukt de farmaceut in een officiële verklaring. ‘In studies met veel mensen kan het gebeuren dat iemand ziek wordt, maar het moet onafhankelijk en zorgvuldig worden onderzocht.’ Een onafhankelijke medische commissie doet nu onderzoek naar de kwestie.
Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, zegt dat zijn bedrijf veiligheid en de belangen van de samenleving als belangrijkste prioriteit beschouwt. ,,Deze tijdelijke pauze is daar het levende bewijs van. De onafhankelijke commissie zal leidend zijn bij het beantwoorden van de vraag wanneer de testen kunnen herstarten.”
Het Oxford-vaccin wordt door deskundigen getipt als grote kanshebber om als eerste de markt op te kunnen. Dat zou mogelijk dit jaar zelfs al kunnen gebeuren. Of de tijdelijke stop consequenties heeft, moet nog blijken. AstraZeneca hoopt dat ‘het tijdspad zo min mogelijk wordt vertraagd’ maar benadrukt dat ‘veiligheid boven alles gaat'.
‘Dit kan gewoon gebeuren’
Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het Leids Universitair Medisch Centrum, schrikt niet meteen van het nieuws. ,,Dit soort dingen kan gewoon gebeuren tijdens fase 3-studies", zegt ze. ,,Het komt niet heel vaak voor, maar af en toe wel. Je doet een studie met 30.000 mensen, dan kan het zo zijn dat één van hen in het ziekenhuis belandt. Dat hoeft natuurlijk niet meteen met het vaccin te maken te hebben. En als ik de berichten lees, heb ik het idee dat men ook denkt dat dat niet zo is. Maar het moet natuurlijk wel zeer grondig worden onderzocht. Je wil niet dat het wél door het vaccin komt, en dat je toch doorgaat. Daarom is het heel goed dat dit gebeurt.”
De Amerikaanse farmaceut Moderna, dat ook in een vergevorderd stadium van een coronavaccin is, laat in een reactie weten dat de ontwikkelingen bij AstraZeneca geen consequenties heeft voor hun vaccinproeven.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen. -
Weer een prototype ruimteschip van SpaceX ontploft vlak na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst geland in Texas. Maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing in Boca Chica, ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren al tijdens hun testvlucht ontploft in de lucht. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Coronavaccin mogelijk nog dit jaar op de markt: ‘De ontwikkelingen gaan snel’
Mogelijk komt er dit kalenderjaar tóch een vaccin tegen het coronavirus op de Europese markt. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat gaat over de toelating van potentiële vaccins binnen de EU. -
Russische MMA-vechter met megabiceps vreest armen te verliezen: ‘Ik ben erg bang’
Een Russische MMA-vechter die al jaren met zijn gezondheid worstelt nadat hij zijn armen zo groot als een voetbal wist te maken door er goedkope synthetische olie in te spuiten, wacht nog meer operaties. Komen die niet op tijd, dan dreigt de bodybuilder beide armen te verliezen. Daarmee is de nachtmerrie voor de 24-jarige Kirill Tereshin, zoals hij het zelf omschrijft, na ruim drie jaar nog altijd niet ten einde. ,,Ik beschouw mezelf als schuldige, daar ben ik mij bewust van.”
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMCoronavirus
Geen vaccinatieplicht, maar ‘onacceptabel’ als ziekenhuispersoneel het niet doet
Zorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt niet inenten ‘onverstandig en onacceptabel’. Maar een vaccinatieplicht komt er in Nederland niet. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.