Volledig scherm
Een NH90-helikopter. © Archiefbeeld ANp, 2013

Problemen met heli's die Nederlandse militairen vervoerden in Mali

UpdateIn het Afrikaanse Mali zijn problemen opgetreden met Duitse helikopters, waarvan ook Nederlandse militairen gebruikmaakten voor onder meer medische evacuaties. De Duitse luchtmacht houdt alle zogenoemde NH90-helikopters voorlopig aan de grond. Nederlandse militairen ondervinden daar geen hinder van, omdat ze een operationele pauze hebben.

Onze militairen gebruikten de Duitse helikopters tot voor kort onder meer voor het vervoer van troepen en goederen. Momenteel staat het gebruik echter niet in de planning, zegt een woordvoerder van Defensie tegen deze site. ,,Mocht er voor de Nederlandse militairen een acute medische hulpvraag zijn, dan wordt er gebruikgemaakt van de helikopters van de Verenigde Naties die hiervoor aanwezig zijn.''

Na een missie in Mali werden sporen van slijtage gevonden in de motor van een NH90-heli, schrijft de Duitse nieuwssite Der Spiegel. Alle NH90-helikopters worden nu geïnspecteerd. Het is niet duidelijk hoe lang dat gaat duren. Voorlopig mogen de helikopters alleen de lucht in als het leven van militairen in gevaar is.

Eigen heli's terug

Volledig scherm
Een NH90-heli. © BELGA

Nederland regelde het vervoer van troepen en goederen in Mali eerder zelf, maar begin dit jaar werden alle Nederlandse helikopters teruggeroepen. Er was slijtage aan de voertuigen en een tekort aan personeel om de heli's te onderhouden. Sindsdien maken de Nederlandse militairen gebruik van Duitse helikopters.

De zorg voor Nederlandse militairen in Mali ligt onder een vergrootglas na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die oordeelde dat het ministerie van Defensie daarin ernstig tekort was geschoten na een ongeluk met een mortier in het Afrikaanse land, waarbij twee militairen omkwamen. Zowel minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie als Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp stapten op vanwege de affaire.

Ongeschikt

Nederland beschikt zelf overigens ook over NH90-helikopters, maar die zijn anders dan de Duitse: Nederland heeft gevechtshelikopters, Duitsland transportvoertuigen. Met de Nederlandse gevechtsheli's is voor zover bekend niets aan de hand. ,,De Nederlandse helikopters van dit type zijn momenteel volledig operationeel'', aldus de woordvoerder van Defensie.

De Duitse NH90-helikopters worden sinds mei van dit jaar ingezet in Mali en zijn al sinds het eerste uur een zorgenkind voor de Duitse luchtmacht, schrijft Der Spiegel. Zo viel onlangs bij het opstijgen nog een motor uit, waarna piloten een noodlanding moesten maken. Mogelijk kunnen de voertuigen niet goed tegen zand en hitte, waarmee ze in Mali juist wel te maken krijgen.