Volledig scherm
Met een ambulance arriveerde Bruno D. vanochtend bij de rechtbank. © EPA

Proces begint tegen hoogbejaarde kampbewaker (93)

In Hamburg is vandaag het proces begonnen tegen Bruno D., een voormalig SS-kampbewaker uit het concentratiekamp Stutthof bij het toenmalige Dantzig (nu Gdansk) in het huidige Polen. Het gaat om een van de laatste processen tegen een Duitse SS’er. 

De inmiddels 93-jarige B. wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan minstens 5230 moorden. Hij was daar bewaker tussen augustus 1944 en april 1945. Hij heeft volgens justitie “met name de verraderlijke en wrede moord op Joodse gevangenen ondersteund”. De man heeft in het onderzoek van justitie toegegeven dat hij tussen augustus 1944 en april 1945 in het concentratiekamp werkte. Omdat hij in die periode 17 en 18 jaar oud was, wordt zijn zaak door een jeugdrechtbank behandeld.

Van september 1939 tot mei 1945 zaten ruim 100.000 mensen vast in het kamp. Zo’n 70.000 van hen werden om het leven gebracht, terwijl 22.500 personen naar andere kampen werden overgebracht toen de geallieerden Stutthof naderden.

Veel details

Volgens het openbaar ministerie heeft B meegewerkt aan het onderzoek en ook bekend in het concentratiekamp te hebben gewerkt. Volgens de Duitse media wist hij veel details te melden over honderden slachtoffers. Ook vertelde hij dat hij de kreten hoorde uit de gaskamer. D. vindt niet dat hem verantwoording voor de dood van joodse gevangenen kan worden aangerekend.

Er worden vele getuigen verwacht, onder wie overlevenden van Stutthof alsook nabestaanden van doden. Vanwege de zwakke gezondheid van D. is de duur van de dagelijkse zittingen van het hof beperkt tot twee uur.

Vandaag werd de aangeklaagde in een rolstoel naar binnengebracht, meldden Duitse media. Hij werd begeleid door familie en drie artsen. De advocaten van de man verwijten justitie in de zaak een onwettige vertraging. Al in 1982 was bekend dat de man in het kamp had gewerkt. De aangeklaagde zelf begrijpt niet dat hij zich daar nu voor moet verantwoorden.